Ahoj, dnes jsem řešil úplně šílenou věc. Klient v bytovce volal, že mu nejde internet. V pohodě jsem se dostal z kanclu až na jeho domácí router, ale on že to prostě nejde. Zkusím z routeru ping, traceroute a všechno maká jak by mělo.
Přijedu tam a fakt nic, tracerout funguje kamkoliv, ping taky, webovky jen nějaký - Facebook, Google, konkurenční ISP :-) ... Ale seznam třeba ne. Vypadalo to jako problém s MTU, ale ten to asi nebyl. Bádal jsem a dostal jsem se na Mikrotika v bytovce, pak na Mikrotika a Apčka jeden skok z bytovky (síť je routovaná) a mezi mikrotiky je síť /30.
Nahodil jsem si na NTB IPsec tunel jinam do naší sítě a všechno makalo jak mělo. Zkusím traceroute "z venku" na klientův router a skončilo to na routeru v té bytovce, kam je ta síť přímo připojená, prostě tam, kde je connected routa, takže na tom nemá co nefungovat. Nakonec jsem tu bytovku hodil za NAT a jede to, ale fakt haluz.
Nestalo se Vám to někdy? Kdyby nejelo nic, řeknu si, že mám bordel v routách, ale takhle to fakt nedávalo moc smysl. Rád bych tomu přišel na kloub.