Já to taky vidím jako "další kanály pro PtMP" - mikrobuňky kde na malou vzdálenost od AP budu schopen nízkým desítkám lidí dát prémiovou službu. Třeba v podstatě garantovaný 100Mbit pokud na to mám dimenzovaný přívod na AP...
Ono to tak i dopadne.
Vůbec by mne nenapadlo dávat tu LHG hračku jako náhradu FD spoje typu Alcoma, Racom apod., byť by byl pomalejší. Je jasné, že ten HW má prostě svoje limity, co čekáte za 6 tisíc? Tam už pak nestíhá ani procesor atd. Ale jako skok na pár stovek metrů na bytovky nebo na AP z optiky apod. - proč ne? Na to je to ideální...
Dneska se to sicevyužije primárně jako skoky na blízká AP, kde to nahradí 5 GHz, dobudoucna to má potenciál hlavně v PtMP v hustých sítích. Hlavně, pokud to někdo udělá se slušnými anténami.
Ostatně, v zalidněných oblastech už i dneska na 5 GHz nemá smysl připojovat koncáka na 1,5+ km, to je prostě nestabilita. Cesta hustější sítě je lepší, tím spíš při použití úzkých a klopených sektorů (typicky RFE horny). Většinu lidí mít do 500 metrů, zbytky mezi 500-1000 metrů.
Jasně, že na vesnicích a v horách to nejde, ale tam taky skoro není rušení.
Problém dneška je, že běžná lama (a že je jich hodně, a koncentrují se nejen u jisté dříve jen jihočeské sítě) řeší moc lidí na sektoru tak, že tam k tomu UBNT 120 sektoru dá další UBNT 120 sektor a nestíhající 5 GHz spoj přeladí na 6000 MHz s 80 MHz kanálem. Ale to je na jinou diskuzi.