Ahojte,
vo svete MikroTiku som uplne novacik, tak ma prosim neukamenujte za primitivnu otazku. Je mozne na RouterOS 6.40 Level 5 a MikroTiku RB2011UAS-2HnD nastavit toto:
- ETH1/SFP ako WAN/Internet interface, kde IP adresa bude pridelena cez PPPoE (to sa mi uz podarilo rozbehat)
- X samostatnych LAN sieti s rozsahmi 192.168.X.1 - 254 (v podstate VLANy, kde pre kazdu bude MikroTik default gateway)
- X samostatnych DHCP serverov/poolov, kde kazdy bude pridelovat IP adresy podla toho, z ktorej LAN siete prisiel request
- staticky DHCP assignment (dane zariadenie dostane vzdy tu istu adresu)
- routing medzi jednotlivymi LAN sietami a z nich do Internetu bude robit MikroTik
- port forwarding z WAN/Internetu do jednotlivych LAN sieti na zaklade destination portu (na WAN je len jedna verejna IP adresa)
- overovanie usera prihlasujuceho sa na MikroTik cez TACACS (preferovane riesenie, kedze TACACS server uz mam spojazdneny a funkcny) resp. RADIUS
- zbieranie SNMP dat z MikroTiku pre potreby MRTG
Vsetko toto momentalne bezi na Ciscu a potrebujem to preklopit na MikroTik.
Chcem vas preto poprosit o radu, ci toto vsetko MikroTik zvladne (prdpokladam ze ano) a nejake "nakopnutie" kde hladat nejaky ucelenejsi User Manual na MikroTik. Viem, ze na stranke MikroTiku je manual ohladne jednotlivych oblasti (napr. bridge), ja ale potrebujem pochopit princip, akym MikroTik pracuje (preco je potrebne dat interface do bridgu, ako nejaky interface z bridgu odstranit a pod.) To som zial v manuali nenasiel, podobne ani postup ako to vyklikat cez Winbox, v manuali je len CLI...
Vopred vdaka za rady :)