Dobrý den, potřeboval bych prosím poradit s nastavením školní sítě. Schéma sítě je v příloze. Hlavním bodem sítě je mikrotik RB450G, do kterého je na 1. port přiveden poskytovatel Internetu, porty 2-4 tvoří bridge a jsou na nich vytvořeny vlany (1-3). Vlan pro počítače, vlan pro Ip telefonii a vlan pro wifi. Na routerboardu také běží 3x (každá vlan) dhcp server, který odbavuje všechny požadavky.
Protože síť není v rámci jedné budovy, ale tvoří ji tři objekty (každý port bridge reprezentuje jednu budovu), které jsou propojeny optikou zakončenou vždy převodníkem na metalickou kabeláž. V jednotlivých budovách jsou pak switche zyxel GS1900-24HP nebo zyxel GS1920-24HP. Na nich jsou pak vytvořeny vlany dle potřeby. Při nedostatku portů jsou "stohovány" přes obyčejný port.
Momentálně jsem řešil výpadek mezi budovami a problém byl ve vadném konektoru optiky. To mě přivedlo k myšlence záložního spojení. Svařeno je nyní více vláken.
Napadla mě redundance dle obrázku níže (červené barvy), nevím však, jestli se to tak řeší, případně jak se to řeší prakticky. STP protokol nebo link bonding nebo nějakým způsobem routovat mezi mikrotiky? V rámci jedné sítě přeci nemohu provozovat více dhcp a redundantní spojení bych rád nějakým způsobem využil.
V tuto chvíli neřeším, že když vypadne RB450G tak nebudu mít přístup k Internetu.
Děkuji za všechny náměty a přípomínky.