Aha, vidím, že bych měl doplnit informace ohledně toho, že nejde ani DHCP static záznam.
Na flashdisku mám obyčejný VNC server, který se po vložení flashdisku do PC spustí a vytvoří mi vzdálený přístup na port 5950. Aby mi to teď fungovalo tak musím ručně na tom zařízení teď měnit IP adresu na statickou (na kterou je udělaný port forward), potom to párkrát zapomenu vrátit. Potom s tím flashdiskem půjdu k jinému zařízení a vytvořím se vzdálený přístup tam (ale když zapomenu změnit IP, tak mi to pak už koliduje a běžím přes celou budovu to upravit a už to není úplně praktické). Je to taková přenosná flashka, která spustí na flashce službu, která vytvoří spojení na port 5950. Ano, dalo by se to řešit DHCP static IP adresou, ale to nelze, protože ty stanice jsou přenositelné, přichází nová zařízení, která zase odchází a pro každé nové zařízení dělat upravu DHCP je asi stejné jako měnit ručně IP adresu na stanicích po dobu nezbytně nutnou.
Proto potřebuji, aby všechny dotazy na port 5950 prošly celou sítí, našly si to aktivní zařízení (je a bude vždycky jen 1 = 1 flashdisk) a s tím začaly komunikovat. Čekal jsem, že to s MikroTikem půjde nějak vyřešit.
Řeknu to hodně zjednodušeně :
1) Smaž záznám z IP FireWall /aktuální port forward portu 5950/
2) Proskenuj celou síť a najdi všechna aktivní zařízení / nebo projdi DHCP leases, kde určitě budou taky všechna aktivní zařízení
3) Vykašli se na DHCP statický záznamy a použij jen ta zařízení, která mají dynamickou IP adresu od DHCP serveru (uleví mikrotiku, skenuje jen část)
4) Proskenuj vybraná aktivní zařízení, zda některé zařízení vysílá službu na portu 5950?
5) Zjistil jsem, kdo používá v tuto chvílí port 5950 a zjistím jeho IP
6) Použiju jeho IP pro vytvoření záznamu v IP firewall (dstnat) -> port forwarding portu 5950 na nalezenou IP
7) Usni a celý proces zopakuj každých 5 - 10 minut ?
Co si o tom myslíte ?