Teplot jsem se u Lifepo4 taky bál, ale máme malý solární sajt od roku 2017 s touto baterkou a každý den udělá 1/4C cyklu. Ve skříni je opravdu minimální výkon (asi jen hloupý switche a BMS, zbytek pasiv) a dost tam fouká. Nedávno jsem sajt revidoval a nepodařilo se mi naměřit, kolik má baterka úbytek kapacity. Prakticky jsem vyhodnotil, že je jako nová. Za tu dobu máme na některých sajtech třetí olovo. V tu dobu byla baterie 6x dražší než dnes v přepočtu na 1kWh.

Z napětí nejde určit kapacita v průběhu vybíjení, to se musí číst náboj z BMS. Ovšem napětí začne rychleji klesat v nějaký cca 15% kapacity a to už vyčíst jde, stejně tak na maximu při nabíjení.

Baterek máme hodně a nechce se mi bastlit každou zvlášť. Spíš bych hledal nějaký hotový pack. Např:
https://www.aliexpress.com/item/1005005523349639.html?spm=a2g0o.productlist.main.3.15702ee1MGo99Z&algo_pvid=d8515386-2f58-425e-a5ff-17cc3c4b6b9f&algo_exp_id=d8515386-2f58-425e-a5ff-17cc3c4b6b9f-1&pdp_npi=4%40dis%21CZK%2113712.65%218913.34%21%21%21528.87%21343.77%21%4021038e1e17325727912391854e6e51%2112000042594402088%21sea%21CZ%21902390013%21X&curPageLogUid=YwCOrXuqmlHS&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

• mpcz replied to this.

... tak to ste toho este videli malo. Kamarat olovom a UPSkou v priebehu par rokov dvakrat podpalil barak, poziar jak svina, evakuacia okolia, bol s tym v hlavnych vecernych televiznych spravach... V oboch pripadoch islo (ak si spravne pamatam) o ten problem, ze to bola seria viacerych velkych olovenych akumulatorov. Na jednom akumulatore na jednom clanku doslo k vnutornemu skratu, UPSka dobijala na plne napatie, takze prebijala ostatne clanky, asi prdol dalsi, asi este viac prebijala ostatne, a tak sa to nahrievalo az to zacalo horiet, az to potom zastavilo az 5 hasicskych aut...

A mne minule kolegovci hlasili, ze je v serverovni nejaky smrad.. Tak som zbehol pozriet, a to uz UPSka pipala ze ma poruchu na baterkach, a battery pack (8x5Ah) po vybrati nielen smrdel, ale baterky uz boli ciastocne roztopene, navzajom pozliepane, no skratka cele zle.. horiet to nezacalo, ale doslo to do takeho stavu, ktory bol uz za hranicou toho, co by som povazoval za akceptovatelne. A tepelna kapacita olova je tiez celkom velka, ked sa to nahreje, tak to rozhodne nevychladne za par minut.

Miso su to ale ojedinele pripady 🙂 zapalit sa da vsetko....ked je dost energie. X krát u nás vreli baterky po vnutornom skrate, avšak to chvilku trvá.....príde alarm a kým sa niečo stane, dojdeš tam.... Ze niekto nemonitoruje teplotu bateriek a nechá to vyhorieť to je chyba navrhu. Určite to nevzniklo za 20 minut. Kdezto u litia 🙂 nestíhaš.

Za mě je u všech těchhle větších baterek třeba monitorovat teplotu a posílat alerty. Mám v plánu napojit si to i na alarm jako požární čidlo.

jcltm robime to defakto od začiatku....cca 12 rokov. 3x nám to zachránilo krk 🙂. Naučili sme sa niektoré veci (ktoré sme pred tým nevedeli) ..kam a ako baterky nepatria... No človek nikdy nevie kedy ktory članok v batt pustí....

midnight_man O to větší problém je, že to mnozí (asi většina) nedělají. A to je toho olova dost i po domácnostech - zálohy alarmů, UPS u PC atd. Čeho bych se z hlediska požární bezpečnosti vyvaroval rozhodně jsou takové ty pochybné levné polsko-čínské UPSky. Tam se divím že to vůbec dostane CE. Ale jak je to s tepelnou ochranou třeba u drahých APC do racku bych si taky nebyl tak úplně jistý...

Pokud to dobíjíš malým proudem, tak ti olovo nemůže nikdy zahořet.

dubrma Zdravím, a proč tedy hledáš? Tato baterie z odkazu vypadá okometricky dobře. Předem se dá říci asi toto:

• výrobce není sice z top tabulky, ale na trhu je již delší dobu, nemusel by tedy tolik lhát, jako někteří další
          • cena odpovídá 2x 12V lepšímu olovu, váha je zlomek olova, takže OK
          • rozměry přibližně odpovídají klasickým článkům Lifepo4 se stejnou kapacitou, takže OK
          • váha přibližně odpovídá klasickým článkům Lifepo4 se stejnou kapacitou, takže OK
          • pozn.: nevíme zatím, co je uvnitř, může tam být jalová výplň, která toto porovnání rozhodí
          • nevíme nic o skutečné kapacitě a kvalitě a možnostech použité BMS. Pokud by tam dali JK BMS s monitoringem po internetu na mobil a zasílání alarmů, tak by to nemuselo být vůbec špatné. V každém případě se ta jejich BMS dá vyhodit a dát tam JK BMS, které toto vše umí. To je práce tak na hodinu, (pokud to vnitřní uspořádání dovolí).
          • možná by se dala najít fotka vnitřního uspořádání, to by hodně napovědělo o všem. Také je dobré zjistit, jak se do té krabice leze, protože rozdělávat některé baterie uzavřené svařováním plastu je velký opruz a hlavně zpětné smontování už většinou nevypadá dobře a pevně.
          • já bych do toho šel, je to z EU, za pokus to stojí. Někdo by se mohl obětovat... mpcz, 29nov2024

pixall Zdravím.

"A tepelna kapacita olova je tiez celkom velka, ked sa to nahreje, tak to rozhodne nevychladne za par minut..."

Nevím, co myslíš tou velkou tepelnou kapacitou olova. Každopádně doporučuji si to ověřit, protože to může někoho hodně zmást.
            Například toho, kdo by si chtěl udělat představu o množství energie, které je nutné dodat pro ohřátí baterie z olova a dalších materiálů. mpcz, 29nov2024

mpcz Jdu to vyzkoušet, přemýšlím že monitoring budu řešit jen přes teplotu a napětí na BKE zdroji. Tím pádem bych pack nemusel rozebírat.

• mpcz replied to this.

pixall No tiez poznam ten pripad...hold sme mala krajina ale ano...tiez som takto prebijajuce baterky viac krat riesil. Po ich odpojeni trvalo hodiny nez sa schladili na normalne hodnoty...a ked si zoberem extremistov u nas, ktory davali autobaterky do serie a len tak volne na povalach domov a roznych objektov....masaker.

Tak my pouzivame zdroje ktore maju nabijaci prud 1-5A, pripadne ak mame nejake imco, je tam switch na prud a urcite nikdy nedavame max. AK ma niekto nabijaci prud 20-50A tak je jasne ze pri poruche bude veselo

dubrma
              "Jdu to vyzkoušet, přemýšlím že monitoring budu řešit jen přes teplotu a napětí na BKE zdroji. Tím pádem bych pack nemusel rozebírat."
              Zdravím. Pokud nechceš krabici rozebírat a měnit BMS, (což plně chápu), ještě bych se poohlédl po baterii, která má vzdálený monitoring na mobil. Těch baterií Lifepo4 jsou dnes na trhu spousty, ale uvnitř se nalézají různá řešení i kvalita provedení. Pro profesi providera se mi zdá ten lokální BT málo užitečný a je bez alarmu. A právě ten může zachránit mnohé. mpcz, 29nov2024

Nedávno to tu někdo postoval. Tolik ke koupi zajíce v pytli. A tohle byla "značková" baterka, ne noname z Ali...

Očekávat že to co na blind koupíte od bůhvíkud bude lepší, no nevím... A kupovat to s tím že to kuchnu, to už je fakt daleko jednodušší a levnější postavit si to celé sám. I batteryboxy se totiž dají koupit.

80% týchto hotových batt sú totálne hnoje, pekne namalované 🙂 Značka si to dá vyrobiť za 5€ v čine, namalujú to a vuala 🙂

midnight_man Přesně tak. Proto zde navrhovanou koupi považuji za naprostý nesmysl. Že je to levné ještě neznamená že má smysl to kupovat... Tohle je vážný risk s požárem, ne nabíjení malým proudem za studena nebo obecně používání LiFePO4.

Tak si to s JK nechte postavit od mivvy a můžete si říct i jaké články a jestli jen do folie, nebo i krabičku.

dagus Nebo od kohokoli jiného kdo se tím profesionálně zabývá. Tisíckrát lepší než jakákoli hotovka.

Taky to studuji a premyslim, zda to ma smysl. V nejake serverovne asi ano. Na malych bodech pouzivam baterie SSB . U vetsich victron a problemy s tim nejsou. U Victronu multiplus a u SSB edgepower.
                  Drive jsem kupoval MHpower a to byl shit. Vic nez 1-2 roky to nevydrzelo.
                  Obrazek je s baterii SSB (victron tak malou kapacitu asi nedela). Je to venku na stozaru v plastove bedne 25x35cm, tak se tam vejde jen 18Ah a edgepower a switch edgemax10XP. Zadne vyhrivani, ani chlazeni V lete na to slunko prazi cely den. Bohuzel teplotu nemerim.

📡 Telekomunikace.cz