Udělal jsem si pár testů na hAP lite s FW 6.41.1, protože se mi nezdálo, jak mi chodí WiFi na mobilu (Xiaomi Redmi Note 4). Během testů byl hAP na stole asi metr od mobilu a testovacího PC. Na hAP bylo nastaveno šifrování WPA2-AES, SSID a kanál a jinak standardní defaultní konfigurace. Tady je výsledek (screenshoty jsou pořízeny během průběhů Speedtestu):
Test 1: Nastaveno N only, TX rate maximálně 48 Mbps, na Speedtestu na mobilu jsem dostal cca. 20 Mbps (přípojka by zvládla asi 35 Mbps)
<--- ia0 -->mobil-only_N.png<--- ia0 -->
Test 2: Nastaveno G/N, TX rate maximálně 12 Mbps, na Speedtestu na mobilu jsem dostal cca. 7 Mbps
<--- ia1 -->mobil-GN.png<--- ia1 -->
Test 3: Ponecháno G/N, jen jsem připojil notebook. TX rate maximálně 48 Mbps, na Speedtestu na mobilu jsem dostal cca. 20 Mbps, notebook dal 33 Mbps, což byl strop přípojky.
<--- ia2 -->mobil_pc-GN.png<--- ia2 -->
Tedy abych to shrnul - pokud byl připojen pouze mobil a bylo nastaveno G/N, tak komunikace s hAP nějak haprovala. Navíc nebyl důvod, aby TX rate byl maximálně 48 Mbps, když mohl být 72 Mbps. Na jiných WiFi routerech tenhle problém nemám, takže tipuju, že v hAP není něco v pořádku.