Zdravím všechny.

Potřeboval bych prosím radu ohledně VDSL modemu. Už kdysi jsem tady dostal skvělou radu ohledně využívání Mikrotiků při stavbách domácích/SOHO sítí a po všech zkušenostech s různými Asusy a D-Linky se mi v pětiletém provozu perfektně osvědčily (RB751G) - bezvýpadkový provoz, silná Wifi, jen trošku složitější počáteční nastavení. Bohužel jsem se dostal do situace, kdy bych potřeboval zařídit sehnat podobně stabilní zařízení na místo, které má VDSL 50/5 (jiná možnost v daném místě není). Běží na tom pár počítačů, mobilů, nic zvláštního, ale současný bílý Zyxel od O2 to těžce nezvládá a je potřeba klidně jednou-dvakrát denně restartovat. Místy se dokonce dostane až do stavu, kdy se na něj některé zařízení přes wifi nepřipojí ani po resetu (podezřívám napůl vadný kus) nebo odmítá přidělit IP. Prozatím jsem to vyřešil dalším prvním routerem, který jsem měl po ruce, s NAT+DHCP+Wifi za ním na provizorní provoz, ale potřebuji to nějak vyřešit a nechci koupit první zařízení, které uvidím.

Nemáte proto prosím tip na nějaký rozumný modem, router s wifi? Nebráním se ani kombinaci VDSL modem v bridgi + Mikrotik RB951, ale chci ať je to stabilní a ideálně ať o tom prostě nevím... Žádné další speciální požadavky nemám, 5G Wifi asi nepotřebuju. Pokud by ten modem měl i RJ45 vstup pro WAN, nejen RJ11, bylo by to fajn (aby šel časem použít i pro jinou technologii a na jiné účely, to se hodí vždy), ale netrvám na tom. U běžných komerčních značek jsem ztratil přehled a Mikrotik VDSL neumí. Zajímavá vlastnost by pak byl nějaký interní shaper na upload, jelikož celé VDSL jde do kopru při > 75 % využití uploadu...

Díky moc!

Zdravím,

tak široký přehled nemám, ale co bych preferoval, je pouze modem, který je transparentní a za ním teprve Mikrotik. Zrovna to samé u kabelovky.

Jinak jsi odkázaný na firmware v modemu a to je většinou hrůza, spousta něčeho, co nechceš a to co chceš tam nejde udělat.

mpcz, 30.dec.2017

Pokud se vydáš cestou modem v bridge a pppoe na tiku je imo celkem jedno co za modem použiješ. Mám doma Comtrend od Vodafone a dokud jsem jej provozoval tak, jak mi jej poskytovatel dodal, vytuhával co chvíli. Od přepnutí do bridge s nasazením tika za něj má uptime dokud jej nevypnu sám (stovky dnů).

Pokud se vydáš cestou modem v bridge a pppoe na tiku je imo celkem jedno co za modem použiješ. Mám doma Comtrend od Vodafone a dokud jsem jej provozoval tak, jak mi jej poskytovatel dodal, vytuhával co chvíli. Od přepnutí do bridge s nasazením tika za něj má uptime dokud jej nevypnu sám (stovky dnů).

No s tím bych docela nesouhlasil, alespoň pokud to dobře chápu. Ne každý modem totiž do bridge přepnout lze. Speciálně u kabelovky je vůbec problém takový sehnat.

mpcz, 30.dec.2017

Jasně, asi není problém ověřit, zda do bridge konkrétní modem přepnout lze, spíše jaké typy máte dlouhodobě odzkoušené. :)

V zyxelu bych problém neviděl, nebo pokud je a máš v záruce zkus reklamovat, nebo sehnat jiný VDSL modem. Potíže může taky dělat blbě nastavená rychlost od O2 či jiného poskytovatele. Už jsem to párkrát viděl, že na modemu nastavily, jiný profil, než to zvládalo a nebo ve špičce to ten profil nezvládne a sekne se to. Jinak s některými modemy je problém je dát do Bridge. Používáme normálně tak, že modem routuje, mikrotik případně za ním taky a řídí rychlost. Vzdálený přístup na modem případně přes DMZ, či jinou funkci. Opravdu se ti seká modem, nebo se rozpadá DSL ?

Jsem již dlouho na světě a ještě jsem neviděl ZYXEL, který by se nezasekával. Úplná katastrofa byly jejich VOIP adaptéry a reklamování jejich zasekávání. Všechny skončily v kontejneru nevyreklamované, protože: "Nám se to ani jednou nezaseklo ...", = reklamace bezdůvodná. Už tak 5 let od nich nic nechci. Doufej, že se polepšili.

mpcz, 30.dec.2017

Mám na několika místech VDSL modem ZYXEL VMG1312 a mohu potvrdit, že při vyšším trafiku (obsazeny všechny eth porty, zapnutá WiFi) modem opravdu často tuhne a je potřeba restart. Vždy to vyřešila konfigurace modemu do bridge, ppoe a zbytek na mikrotiku.

Kvalitnější z těch levných co dodávají poskytovatelé myslím byl Comtrend 3026 nebo 3031.

Co si vybavuju, tak spíše tuhla Wifi část + DHCP server, rozpad spojení podle mě ani moc ne...

Moje zkusenost je, ze kdyz jel Comtrend ve vychozim nastaveni, byl permanentne horkej. V bridge je ani ne vlaznej a z toho usuzuji na slaby hw, ktery na svem maximu kolaboval.

A jasne - kdyz jsem psal jakykoli, mel jsem na mysli jakykoli, ktery bridge zvladne.

Mam tiez ZYXEL VMG1312 v bridgu a fakt ani neviem ze ho mam, od spustenia som na neho nesahol (po burke som ho vymenil s uplne jednoduchou konfiguraciou pre bridge)

ahojte mozno mimo tema ale mam internet z telekomu a router ASUS DSL-N16 ties som to mal nastavene v bridge mode do mikrotiku no po niejakej dobe sa stalo ze mikrotik sa jednoducho odpojil od bridge a znovu pripojil, ked to spominani asus ked som pozre do statusu tak linka nespadla ani ras no stavalo sa to vdedi ked som nieco stahoval .... alebo ked znikol velky datovi tok, tak som to viriesil tak ze na asuse som nastavil ip adresu mikrotiku do dmz mal ties niekto take to podobne skusenosti ako ja

ahojte mozno mimo tema ale mam internet z telekomu a router ASUS DSL-N16 ties som to mal nastavene v bridge mode do mikrotiku no po niejakej dobe sa stalo ze mikrotik sa jednoducho odpojil od bridge a znovu pripojil, ked to spominani asus ked som pozre do statusu tak linka nespadla ani ras no stavalo sa to vdedi ked som nieco stahoval .... alebo ked znikol velky datovi tok, tak som to viriesil tak ze na asuse som nastavil ip adresu mikrotiku do dmz mal ties niekto take to podobne skusenosti ako ja

Se zeptej sveho ISP.On ti poradi.

Se zeptej sveho ISP.On ti poradi. Jo, teta na infolinke mu isto poradí "a router ste už reštartovali???" Tak skúúste...a aký to máte vlastne problém?

A este sa ho spytaju ci mu svieti led dioda kde je zemegula :)

Chtěl bych vám všem jen poděkovat za tipy, bílý Zyxel jen jako modem + vše ostatní včetně PPPoE na Mikrotiku 951U a zatím 48 hodin bez jediného výpadku!

Já mohu jedině doporučit hodit modem do bridge a vytáčet přes cokoli jiného, všude mám uptime přes stovky dní bez restartu, nemá se tomu prakticky co stát. Beztak, většina lidí si tady chce síť nastavit "lépe" než přes základního průvodce, takže se toho určitě nebát.

Když tak můžu doporučit http://comtrend.michnzee.net, kde jsou nějaké návody a tipy.

o 19 dní později

ahojte moste mi prosim poradi mam ASUS DSL-N16 momentalne teras nastaveni v klasickom routre mode a cez dmz mam nastavenu ip adresu mikrotiku

problem je v tom ked nastavim asus do rezimu bridge a na mikrotiku pripojim cez pppoe client tak mikrotik sa mi sem tam raz za 6 dni ras za 3 dni odpoji a znovu pripoji su to niekedy 1s a niekedy aj 15s ale ked sa pozrem do routra asus tak tam je linka stale pripojene neviem mi niejako pomoct ako tento problem viriesit skusal som to aj podla tohoto navodu: http://comtrend.michnzee.net/#bridge budem vdacni za kazdu pomoc... router som skusal aj vimenit za zyxel visledok ten isti aj som viresetoval router mikrotik aj asus aj zyxel

o 20 dní později

A co log v mikrotiku ?

log v mikrotiku je ze spojenie bolo stratene a znovu pripojene

kdes to cez dmz tieto vipadky niesu vsimol som si aj to ze ked mam mtu a mru nastavene na 1492 tak su tie vipadky ale ked je defaultne: 1480 tak tie vipadky niesu no stale . . . neviem preco sa to tak chova

📡 Telekomunikace.cz