Ahojte. Riešim vcelku zapeklitý problém a to je prístup z domu na firemné PC. Teamviewer je nedostačujúci (chce to po mne platenú licenciu skrz časté použitia).
Problém je že firma beží na telekome s neverejnou IP adresou (DSL) 178.41.109.XXX s tým, že ak sa chcem pripojiť na tú IP adresu chce to po mne meno a heslo, ale to bude počítam prístup od niečoho v telekome.
V práci beží ADSl modem D Link 2641R, a následne je internet prepojený LANom na router mikrotik crs125-24g-1s-in.
U mna doma mám RB751G napojený na optiku od orangeu a verejnú ip adresu.
Problém je, že párkrát za týždeň sa potrebujem pripojiť buď na PC v práci (je ich tam niekoľko, buď v rámci inštalácie nejakej aktualizácie alebo údržby alebo riešenia iného problému) a preto teamviewer nie je na to dostačujúci + aktualizácia mikrotiku + kontrola logov a spojení.
Na mikrotik v práci som sa skúšal pripojiť cez VPN (aktivovaný priamo v quick sete) ale jediné údaje na prihlásenie mi ponúklo z ip adresy 178.41.109.XXX. pričom login nesedel s údajmi v mikrotiku, a teda ma nespojilo.
Ide mi o to, že na mikrotiku v práci by som ho potreboval nastaviť na a to:
a) buď občastné pripojenie (v PC si zadám IP adresu VPN mikrotiku a prihlásim sa) a potom skrz Remote desktop connection sa pripojim na jednotlive PC
b) prípadne trvalé pripojenie medzi oboma mikrotikmi.
PPTP skrz bezpečnosť asi neprichádza do úvahy, ideálne by to bolo skrz IPSec, no neviem či je možný konfig na neverejnej IP adrese.
Je možné realizovať takýto postup?: https://www.heronovo.cz/nastaveni-ipsec ... -routeros/
Prípadne čo by ste mi odporúčali? Ak by bolo možné aj s postupom.
Čo sa týka sietí mám také mierne pokročilé skúsenosti vzhľadom na to, že PC nie je môj primárny obor ale ako koníček a servis v práci robím ako dobrovoľnícku činnosť na minimalizovanie nákladov na prevádzku.
Ďakujem za všetky rady.