Tyhle předpoklady (Dalibor, radik) jsou pro mě nepřípustné ... proč bych tam dával něco, co tam být nemá? A ani víc sítí na jednom interface nemá důvod ... snad až na typ "přečíslování segmentu" na klientské straně - jenže to je stejně passive.
A mikrotik kravinu v networks stejně nevezme ... Je to tedy sice vlastně práce navíc pro admina, ale zase ne tolik, aby na to musel někdo žehrat.
Statika a dynamika se pravda míchat nemá. Jenže je to poslední možnost, která někdy vyřeší problém. Ale jak jsem psal - je to historie, takovou potřebu jsem neměl už fakt hodně dlouho.
Pokud už se mi chce "defragmentovat", tak použiji stub area, lze-li. Ale jinak mě to moc netrápí. Jsou sítě s tisíci záznamy v routovací tabulce (na mikrotikách, v jedné area) a bez problému. Naopak považuji za konfigurační problém si dělat složitosti typu "někde redistribuuju", "někde optimalizuji pomocí blackhole", "závisím na filtrech" (ona taková quagga je myslím nemá dodnes).
Si to budu muset asi zkusit - dvě sítě na jednom interface opravdu řeší connected redistribuce? Mám za to, že si ty networks udělá ospf interně samo z toho, co na těch interface najde ... podle čeho by si vybralo jeden segment, ze kterého půjdou hello? Čili to je vlastně stejný, akorát se z routeru stane ASBR.
A když vás tak poslouchám, tak jsem jeden z mála, co ospf zprasené naopak nemá, neboť jeho konfigurace je "ta minimální potřebná".