@Myghael: je to věc přístupu. V době, kdy se klienti připojovali ve 2.4ce breezenetem jsme stavěli 4/8/16Mbit spoje v 10GHz (Alcoma, Microlan), byly to statisícové investice ale jinak to nešlo a pokud tam bylo potřeba takovou kapacitu, točilo se v tom dost peněz. Postupnou evolucí se zrychlováním směrem ke klientům na b/g/canopy/a/n/ac jsme šli nahoru i s páteřními spoji - kde nestačilo co dá "wifina" se dával statisícový "profi" spoj. Opět postupně v různých pásmech s postupně rostoucí kapacitu tak, jak se to vyvíjelo.
Zvykli jsme si na to, že pokud tam teče více dat, musí to zároveň ekonomicky generovat tolik peněz, aby se vyplatil profi spoj. Zvykli jsme si na to, že profi spoj postavíme na nějakou rychlost a on tolik jede. Jako na drátě. Co můžu pustit přes "přeladěnou wifinu", která zrovna při testu hodila 400Mbit FDX? Já do toho nejsem ochoten pustit 300Mbit reálného uživatelského trafficu, tolik tomu nevěřím a za tím trafficem stojí hodně klientů a tudíž dost peněz na lepší spoj. Asi bych byl ochoten to dát na spoj, kde teče pod 200MBit, jenomže na takovou rychlost vždy najdu starší spoj, který jinde kapacitně nestíhal (nebo ještě stíhá ale už nemá úplně rezervu), takže někde něco upgradnu a místo přeladěné wifiny nasadím profi spoj, který má morálně možná i nižší cenu než přeladěná wifi. Opět u toho spoje znám kapacitu (jako na drátě) a mohu s tím pracovat...
Mno a pak se mi logicky nelíbí, když k tomu někdo přistupuje jinak a v pásmu, která já mám pro důležité backhauly staví nějaké přeladěné wifisračky.