Na tomto konkrétním příkladu je názorně a neúprosně vidět "výhoda" Linuxu, pokud už je člověk Jednou za dlouhý život Nucen ho použít. Dlouhé trápení s instalací, pak hromada balíčků, ugrade, různých chytáků a stejně se (možná) nedopracuje k cíli. Průměrná doba trápení - cca 3 dny, přičemž se úspěch dostavuje málokdy. (To je neúprosná statistika z reálu, nikoliv názor)
Pro srovnání - řešení stejné záležitosti zkompilované pod W10: instalace žádná, jeden klik na ROS_exploit.exe, zadání IP/MAC, ENTER - výsledek za 2 sekundy, můžeme se věnovat svojí práci, t.j. především zabezpečení. mpcz, 8.sep.2018
nevim jakou distribuci jsi instaloval. Nainstalovat normalni linux obvykle neni narocnejsi nez instalace Windows. To, ze s linuxem neumis neznamena, ze jsou na to ostatni stejne nebo, ze je to problem linuxu. Ano je to jiny svet ale treba na pouziti pro ISP je to idealni system.
Klidne si stahuj z netu EXE fily a spoustej si je. Jaka je sance, ze ty hesla ,co vycte zaroven nekomu neposle? Ze Ti nenakazi PC nejakym virem? Zvlast u takovych exploitu bych byl nervozni. Na ten python sktipt kouknu, je to par radku a vidim, ze to dela jen to co se predpoklada, ze to ma delat.
V podstatě u všech distribucí byl hned problém s instalací na NB. Linux se sice nainstaloval, ale nespustil. Ten problém je reálný, těžko říci, jestli je to problém biosu nebo Linuxu. Podařilo se ho vyřešit, ani na podpoře ACER o něm nevěděli. Někde jsem tady o tom problému podrobně psal.
Myslíš to samozřejmě dobře, vím na co narážíš, jen je nutno brát v úvahu, že pokud si kód píši sám, vím co dělá lépe, než uživatel Linuxu, Pythonu atd., který vidí pouze skripty.
Tvé příspěvky mají hlavu a patu, mrzí mě, že jsi zrovna ty přehlédl tu formulaci: "pokud už je člověk Jednou za dlouhý život Nucen ho použít". Myslím, že je zcela jasné, lépe jsem to nedovedl, která skupina řešitelů a situace je tím myšlena.
Po pravdě řečeno, čekal jsem i ostřejší útoky kolegů s tučňákem na klopě. Pro tyto případy mám vždycky jedno řešení :
- Vezmi vzorek techniků, kteří v životě Linux nepotřebovali, třeba pět a dej jim za úkol nainstalovat Linux, pak ty nesmyslné balíčky, Python a skripty a jejich užití a číslo úspěšných + strávený čas nám dá objektivní výsledek. Pak si o tom promluvíme.
- Potom vzorek 5. nešťastníků se zamklým strojem (nebo třeba stovkou), navrhni jim dvě řešení:
1/ kompletní instalace Linuxu + balíčkování a Python - pro někoho práce třeba na pár dnů, výsledek značně nejistý (jednoho řešitele tu již máme, který se nestydí zde prezentovat své potíže, což ho samozřejmě šlechtí).
2/ exe soubor do windows - včetně instalace vyřešeno za pár sekund
Co si vyberou? Jaké odhaduješ skóre tady? Děkuji, mpcz, 8.sep.2018