Ano, to zní rozumně, jak přesně bych ten čas měl promarnit? Například: najdu zamklý RB, nelze se přihlásit, takže neudělám absolutně nic. Napsal jsem Sergejovi - odpověď: nezbývá než tvrdý reset. NIC jiného. Jak by měla vypadat ta užší spolupráce na vyšší úrovni?
Já bych to udělal takto (kdybych to uměl a měl ty informace a prostředky): nahodím na veřejky pár RB s upraveným ROS, který má zadní vrátka do systému. Počkám pár minut (dnů) až se zamkne, pak do něj vlezu a nastuduji, co ten vir dělá.
Během těch pár dnů sleduji tisíce útoků, které dělají v podstatě to samé a jasně musím vidět proces prolomení. Z toho vyplyne i systém obrany.
Dále by bylo dobré vyřešit ten problém při upgrade, kdy se některé nakažené stroje po upgrade na "bezpečnou" verzi dokolečka restartují a musí se tam jet osobně. A protože zatím nemáme "indikátor nakažení", tak je tu toto riziko i nadále. Mě stačily dva případy s velmi obtížným přístupem k zařízení a Sergejovi se muselo škytat. Kdyby aspoň poslal flašku Stoličné:. Ostatně, i kdyby jsme indikátor měli, jak provedeme upgrade na bezpečnou verzi?
Také bych si představoval soustředění aktuálních ověřených informací ohledně tohoto problému na jedno očekávané místo. Informace z nich lezou jak z chlupaté deky, něco je na fórech, něco je pravda, něco ne. Ne každý má čas pečlivě sledovat "What''''s new in 6.xx.x", nehledě na to, že kolikrát neví, co si pod tím zjednodušeným popisem má přesně představovat. mpcz, 7.jun.2018