Ray3 bude lepší, než poslední Alcoma, nehodlám připlácet za SFP, Alcom máme dost, ale už nechci moc další kupovat. Racom máme za humny. Proč kupovat RAY2, když RAY3 je levnější a použitelnější. O zakopání optiky v Praze to jsou pohádky, minule jsem šel kolem dvou bloků domů, na každém rohu sloup s na něm siklu, mezi stožáry stromy a přes ně jelo to siklu, asi to nějak jelo na tu vzdálenost. Ač se to líbí nebo ne, takovéhle aplikace budou mít velký podíl na trhu. Rychlost výstavby, spolehlivost, není co řešit. Podívej se do prezentačního videa Racomu, počítají se sloupy, napájením ze solárů atd. Taky se mi úplně nelíbí, kam se to všechno řítí, ale je to tak. Kapacita není všechno, kvalita je taky třeba. Neumím si představit nějakou páteřní síť na MK a ještě 60 Ghz, ale nemá cenu diskutovat.
Nikto nehovori, ze si mas spravit vsetko na MK 60GHz, ano asi som najznamejsi vo vlakne 60GHz ale vsetky 60tky su stale sekundarne a spoj v inom pasme je vzdy vedla toho. MK 60GHz je pre mna aktualne hranie ktore ale funguje za smiesne peniaze. Co sa tyka rayka tak ano mne sa na tom vela veci paci ale cena uz nie. Najviac mame pouzivane siae 17GHz a 11GHz. Ani o jednom neviem, jediny boj je vzdy pri prvotnom konfigu na ktory sme si zvykli. SIAE 17GHz 56Mhz / 1024QAM v plnej kapacite 440Mbit dostanes za cca 2200€ so 60cm antenami. Ray3 ktory mame v objednavke stoji o tisicku viac, teda 3200€ a k tomu len 30cm anteny. Takze stale cena hra v prospech SIAE. Ta kapacita Ray3 je troska "papierova" 2048 ci 4096qam musis riadne hulit aby slo. Aj s 1024Qam mame sem tam problem v 17tke. Takze vyznam takto vysokych modulacii vo freebande je mierne otazny a v 24Ghz ani nehovorim, ked sa tu stale povaluju velke mnozstva AF24.
Z mojho pohladu ma Ray3 hlavne + v spotrebe do 25W, asymetricke kanaly a zaruka 5 rokov. Hlavny minus je vyssia cena. Pre SIAE je hlavne + nizka cena, snad najnizsia oproti ostatnym radiam a vysoky TX ktore dokaze prebit aj mordor SFP je standarne u oboch, spotreba SIAE je cca 35W, nic hrozne.