Zdravím všechny. Jsem samouk a mám pouze nějaké zakladni znalosti Mikrotiku a jeho konfigurace. Mám otazku zda je možno ji realizovat?
Můj poskytovatel internetu má již delší dobu problém v celé své síti a proto mi nefunguje 3G Zona od Vodafone (posílení mobilního signálu). Problém se řeší docela dlouho a už mě nebaví běhat telefonovat ven.
Napadlo mě vytvořit tunel mezi dvěmi mikrotiky a poslat si internet tím tunelem od jiného poskytovatele kde 3G zona funguje do jednoho z volných LAN na mém routru. Známý má internet od jiného poskytovatele, máme dokonce mezi sebou udělany IPSEC tunel ale ten mám slouží aby jsme se viděli v siti LAN.
Je možné že bych zřídil na straně známého další IPSEC, VPN nebo nějaký jiný tunel (IPSEC umím nastavit) ale aby to byl BRIDGE s jedním z mých portů a do něj se pro tunelovalo jeho internetové spojení včetně DHCP kam bych tu 3G zonu zapojil (3G Zona nemá žádný prostředí a je potřeba ji přidělit IP přes DHCP).
Předem se omlouvám za asi tupé popsání, mám jen omezené znalosti a neznám všechny pojmy. Mikrotika zvládnu nakonfigurovat bez průvodce jako router. To znamena umím udělat NAT, DHCP, nastavit WAN, LAN a route (branu) do LAN.
Konfigurace obou stran je prakticky stejná. WAN = veřejná s maškarádou a DHCP do LAN. LAN máme spojené přes IPSEC (vidíme si navzájem do celé sítě) ja 192.168.50.0 a on 192.168.55.0
Pokoušel jsem se nasměrovat provizorně stávající IPCEC pouze do jednoho mého volného LAN portu na kterém jsem vytvořil nový rozsah mimo moji vnitřní siť aby to bylo oddělené. To mi funguje, ale nevim jak tím protlačit ten internet z druhé strany.
Předem děkuji za trpělivost a nasměrování nebo rady jak to realizovat.
Gomez