Bude to mít spíše smysl u takového LtAP, které je určené na instalaci do vozidel, na sledování polohy. Obecně pak na přesný čas, kdy jeden mikrotik s GPS přijímačem může sloužit jako NTP server pro celou síť - něco podobného mám již dnes na Raspberry Pi.
íi
Používáš čas z GPS přijímače pro NTP server ? Nevadí ti, že čas není synchronní s atom. hodinami na zeměkouli.
Satelitní čas se seřizuje ručně jednou za rok a vůbec se nebere přestupní sekunda v této chvíli je posunut o 1,2s .
V roce 2014 byl GPS čas zpožděný až o 16s.
Naopak co je atomově přesný je signál PPS. Čas mezi impulsy je přesná sekunda. Proto se používá k řízení RTC právě signál PPS z GPS.
Já používám NTP server MOBATIME, který je řízen podle atom hodin DCF77 z Frankfurtu a je synchronní se světovým časem.
Ne, protože ten čas mám pro běžné použití (budík, topení a podobné doma běžné věci) a kvůli logům, abych viděl, kdy se co stalo, a mohl si dát do souvislosti logy z různých zařízení. Odchylka <10 sekund od světového času mě tedy absolutně nerozhodí, rozhodila by mě odchylka mezi různými zařízeními u mě doma, na což mám právě ten server, aby všechna měla stejný čas, zda a o kolik v nesouhlasu se zbytkem světa je vedlejší. Kromě toho to RasPi bere i data z veřejných NTP serverů a určí odchylku lokálního času od každého zdroje, korekci provede o vážený průměr těch odchylek. Jestli je to ideální netuším, každopádně odchylka mého NTP proti tak.cesnet.cz alespoň podle mých logů (a tabulek globálních extrémů) nikdy nebyla větší než 4 sekundy. Jelikož jsem nikdy problém s nepřesným časem neměl (tedy ne od doby, co mám tu ten NTP servřík), soudím, že alespoň pro mé účely je přesnost naprosto dostatečná. DCF77 přijímač mám sice v plánu přidat, ale to je z kategorie "magořím z práce a chci si pohrát, ale venku je hnusně", nikoliv že bych to potřeboval. Ostatně primární účel toho RasPi je meteostanice, nemám to RasPi dokonce ani dedikované na čas. Přesný čas je pro mě důležitý dost na to, abych vůbec měl nějaký NTP server doma, ale ne dost na to, abych do toho investoval tolik času/peněz/úsilí.
Pokud sis koupil speciální časový server, zřejmě potřebuješ opravdu přesný čas. K čemu?