Tě pic.. byl by tu někdo, kdo má v síti rozjetou funkční IPv6 a OSPFv3? Už nevím jak dál, rozpadají se nám OSPFv3 spojení mezi routery bez nějaké zjevné příčiny (prostě zmizí Neigbour a dokud neflopnu IPv6 adresu na něm, tak se to nespojí). Nesepsal by tu někdo nějakou základní konfiguraci svého OSPFv3?
OSPFv3 má někdo a funguje?
Zdravím, my kdysi zkoušeli OSPFv6 jen v labu a skončili jsme na tom, že to nefungovalo jako multi-area (dle Mikrotiku prý bude funkční ve verzi 7). Možná, jestli nemáte nastaven nějaký limit či blokaci na ICMP?
Hezký den,
tak trochu to používáme v coru pro distribuci prefixů z pppoe koncentrátorů na bgp routery. Konfigurace je úplně defaultní, všechny routery v jedné area, zapnutá redistribuce. Nikdy s tím nebyl žádný problém - všechny propoje jsou ale kabelové, na bezdrátu máme jenom v4.
Jarda
Pro jednoduchost máme také jen jednu areu (backbone 0.0.0.0).. Jako router-id používáme ty samé IP adresy co máme v OSPF (to by ale nemělo dělat problém?).. Není rozdíl jestli se jede po link-local adresách nebo jsou tam vlastní spojovačky. Stejně tak nemá vliv ani Network Type (default, broadcast, point-to-point), vše se chová stejně špatně.. V route tabulce je cca 200 záznamů..
Jediné, co mi přijde jiné oproti OSPF, že v LSA vidím sloupec ID, kde ale nejsou (jako u OSPF) IP adresy routerů, ale jsou tam nikdy a nikde nezadávané IP adresy z 0.0.0.0/24, většinou 0.0.0.0 nebo 0.0.0.1. Možná to je normální, nemám s čím srovnat.
Ještě zajímavost, na starších verzích RouterOSu to švihalo ok, poslední bezproblémová verze byla 6.35.4, cokoliv nad dělá tyhle náhodné problémy. Mikrotik support mě poslal k šípku, že v jejich labu se jim to nepodařilo replikovat, takže musí být chyba v naší konfiguraci.
neví prosím někdo kde se nastavují v ospfv3 filtry?
pouzi BGP
taky jsem s tím dlouho bojoval, nakonec jsem zkončil na RIPng. Omezení na max. 15 skoků (co je v RIP, nevím jestli je i v RIPng) mi nevadí, tak daleko to z jednoho konce sítě na druhej nemám.
hmm už je to dlouho co sem ze sítě dal IPv6 do řitě ale po lokálkách to běhalo bez chyby. Mohl bych zkušebně zase nahodit na pár routerů IPv6 s OSPF a vidělo by se. Za jak dlouho se to rozpadne?
Asi to nebude moc k tématu, ale síť máme mimo páteře IPv4 only, přičemž zákaznické přípojky (VŠECHNY) jsou dual-stack, tzn. nativně IPv4 i IPv6 bez nějakých capin. Aneb krása PPPoE.
my máme s OSPFv3 problém mezi Mikrotikem a Aristou .. Mikrotik to má rozesratý, ale nemaj se k tomu to nějak řešit...
Asi to nebude moc k tématu, ale síť máme mimo páteře IPv4 only, přičemž zákaznické přípojky (VŠECHNY) jsou dual-stack, tzn. nativně IPv4 i IPv6 bez nějakých capin. Aneb krása PPPoE.
ano tak nějak by se to správě mělo všude dělat, máme také a neřešíme tyto šílenosti max mám nahozeno mezi dvěma routerama v core...
Máme to tak jako frogale, tzn. core je jedna area, a také jediné místo, kde i naše prvky jedou IPv6, protože nějak to z bran na ty PPPoE koncentrátory dostat musíme a NAT je na IPv6 přece to zlo. Ostatně i na IPv4 máme jen NAT na CPE zákazníka a CGNAT na PPPoE koncentrátorech. No a samozřejmě překlad pro pokusné IPv6-only přípojky. Ale to už jdu off-topic.
K tématu: OSPF na IPv6 v režimu jedné jediné area máme, funguje nastaven podle wiki. Více area kloudně nechodilo, zatím jsme nezjistili proč, snad se dočkáme vyladění.
Myghael: poslal bys konkrétní link nebo konkrétní nastavení jak to máte?
Jinak jsem zapomněl uvést, že se jedná o dualstack, ale to je asi jasné. Rozpadá se to náhodně při nějaké změně v síti, třeba párkrát týdně. Přijde mi, že to je nějak provázané s klasickým OSPF, jak se někde změní směr v IPv4, tak se gribne IPv6 třeba o 2 skoky dál. A celé se to za tímto místem posere pak také (sousedi se přestanou vidět a donutit je zase se vidět je hromada "ruční" práce na každém routeru).
Nasadil jsem jednu area a vypadá, že je snad spojená stabilně. Verze 6.42.6.
Nepodařilo se mi nasadit route summarization, můžete mi v tom někdo poradit, pokud to vůbec je možné?
Mám RB, kde jsou staticky ručně napsané (předem generované) routy na klienty. Pro každou oblast/RB mám přidělený IPv6 rozsah /48 a klientům dávám síť /56. Vznikne mi tak velký počet rout /56 a chtěl bych je v OSPFv3 distribuovat jako jednu /48, která je pro danou oblast/RB přidělena.
Funkční varianta bez sumarizace je v Instance -> Redistribute Connected Routes -> as type 1.
Na sumarizaci jsem šel dvěma způsoby, první z nich, pravděpodobně špatný bylo jen přidat Area ranges pro stejnou oblast.
Druhý způsob jsem již viděl pozitivněji, vytvořil jsem na jednom RB druhou area u které jsem propagoval routy pomocí Redistribute Connected Routes. Problém však byl ten, že se z druhé area nedostala žádná informace o routách do backbone area. Jak je to možné, toto je ten problém, který jim pojede od verze 7?
Díky za rady.
To nikdo neumí, nebo na mě jen serete? :
OSPFv3 v mikrotiku je rozbitý, nefunguje to korektně...
To je zas odpoved, stejne by se to chovalo i na ciscu (takze ne, mikrotikem to skutecne neni).
V tvojim pripade udelej to, ze ve filtru zahodis vsechny /56 od klientu. Udelej si staticky routu /48 jako nedostupnou, a propaguj do ospf staticky routy.
Pokud tohle udelas, tak se z routeru posle jen ta /48.
Sumarizace funguje trochu jinak. Zjednodusene co dostanes do OSPF procesu, tak uz nemuzes po ceste fltrovat. Musel bys pouzit network a passiv interface (kvuli bezpecnosti), aby to pak slo sumarizovat v ramci OSPF a to jen mezi areama.
Jinak PM.
není pak trochu problém s tím že se jedná o externí routu?
RoS 7 je jako Yetty. Každej o něm mluví, ale nikdo ho nikdy neviděl.
Problem s cim? Zalezi co s tim chces dal delat, ale pokud jen potrebujes, aby se to vypropagovalo tak neni duvod to udelat jinak. Ostatne obdobne to mas i s IPv4.