Zdravím Vás, já to řešil také a pomohlo docela jednoduché řešení. Jedná se o elektrocentrálu Scheppach SG 7000. Tedy běžná elektrocentrála s běžným AVR. Ve firmě - prodejně zálohuje pokladny, váhy osvětlení a také firemní server. U všech důležitých zařízení máme běžné Off-line UPS cca 300-700W (EATON, APC ...) U serveru je APC Smart-UPS 1000VA tedy Line-interactive. Po připojení na elektrocentrálu všechny UPS OFF-LINE běží normálně tedy přepnou se na síťové napájení, pouze UPSka u serveru pulsuje, tak jak je popisováno níže. Testoval jsem jak při zatížení cca 4kWh, tak při připojení jenom UPS u serveru (250W). Stejný problém. Oslovil jsem všechny známé odborníky v oboru (elektroprojektanty atd.) a nikdo nepřišel s nějakým inteligentním levným řešením.. Všechno se točilo kolem nekvalitního výstupu frekvence (sinusky) z elektrocentrály. APC Smart-UPS 1000VA je na tohle prostě citlivá. Měřením osciloskopem zapomeňte na krásnou sinusku. Leze z toho kostrbatá pila a ještě s proměnou frekvencí 50-53Hz. Prostě ta UPSka má sice výkon ale to AVR a generátor nejsou zrovna žádná hitparáda. Dokonce jsem koupil i přímo externí AVR (Automatic voltage regulator) od APC - LE1000I. Po připojení se UPSka vůbec nanabíjela, ani nepulsovala. Na displeji UPS sice ukazovala INPUT 235V ale 0Hz .. ufff prostě ta sinusovka tu UPS úplně zblbla.
No a jak to rozchodit ? Prostě jednoduše, Koupil jsem 400W oddělovací trafo 230/230V cca za 1200Kč a EMC filtr za 380Kč, zapojil před UPSku a hele... vše funguje .. ten filtr tu sinusovku a hlavně rušení na sinusovce docela vyhladil a APC začalo nabíjet. Myslím, že je to elegantní a levný řešení.
Vždy máte na výběr, koupit kvalitní elektrocentrálu s invertorovým AVR při potřebě 5kWh cca za 50-90ticíc Kč nebo zkusit si s tím vyhrát pomocí oddělení a filtrace běžné elektrocentrály s AVR za 10-12tisíc.
Pokud bych řešil výpadky 3x do měsíce, asi bych neváhal nad nějakým kvalitním dieselagregátem s invertorem a AVR, ale 2 výpadky za rok na 1-3hodiny při bouřce v létě se dají vyřešit i takto ..
Snad Vám někomu toto řešení pomůže, hlavně v případě, kdy jste již centrálu nakoupily a zůstaly překvapeni, že nabíjení UPS nefunguje ...