Zdravím, rád bych se zeptal na některé věci, které se mi nedaří zjistit. Zkoušel jsem tu hledat na fóru i na googlu, ale našel jsem příklady front vždy zvlášt na download a zvlášt na upload.
ISP nám dává linku o cca 80 Mbit/s s tím, že je to mix kapacity jak pro download, tak i upload.
Dám příklad: Pokud máme např. down 60 Mbit/s, tak pro upload nám zbyde 20 Mbit/s. Rád bych nastavil pro svoji síť to samé, aby si defakto každý klient mohl vybrat zda traffic využije více pro download, či upload.
Mám CCR1016-12G(tile) v6.42.5
Udělal jsem si:
- bridge ETH3-11 pro LAN
- ETH2 port pro WAN
- ETH1 jako záložní servisní
-mangle rule pro rozsah IP adres klientů, kde in. interface je bridge 3-11 a out int. je ETH2, action mark connection s new connection mark "klienti_spojeni", passtrough yes, chain= forward
-mangle rule pro connection mark:"klienti_spojeni" s action mark packet s new packet mark "klienti", chain forward
-dale čistý src-nat pro LAN s rozsahem pro klienty
- SFQ frontu pro packet marks: klienti, limit-at 2M, max limit 50M, burst 55M, burst tresh. 20M, burst time 7s
Předpoklad, který mám je ten, že mark connection označuje spojení klientů, což chápu, že je to jak download, tak upload a jelikož jde o queue tree, tak to musím přeznačkovat na jednotlivé pakety. Bude mi to fungovat tak, že to omezí download i upload zároveň, nebo jsem to zkonil a funguje mi to úplně jinak než si myslím?Mám pak ještě jednu dodatečnou otázku, pokud mi pomůžete objasnit tuhletu aktuální.