....taky se teď snažím o centralizaci. Nejdřív jsem měl NAT na koncových vysílačích .. teď ho mám na každé ze 4 hlavních lokalit. A hodlám ho přesunout úplně do core. Proč? protože Mikrotik :-) Nakonec jsem dospěl k tomu, že Mikrotik HW s jejich SW je jen o trochu lepší switch s poe. Nejdřív jsem vypnul NAT, Hotspot, pak OSPF i OSPv3 (4 byla celkem ok, ale 6 naprostá tragédie) a teď mám vše jen VLAN do agregačního switche. Jako core mám 2x7280R a aggregační switche mám 7150S. A tak jsem touhle evolucí dospěl k tomu, že budu mít centrální NAT. Teď laboruju s CHR nad Proxmoxem a uvidím. Budu testovat ještě několik jiných NAT řešení. BTW na GPON už v cestě vlastně mám na Mikrotiku jen ten NAT.
Osobně myslím že stejně tohle čeká každýho. Není jedinej Mikrotik box co by uměl víc 10G portů než CCR1072, zbytek CCR řady je HW co za pár let bude tak na domácí přípojku (jakou budoucnost má HW s 1x nebo 2x 10G porty? to je dost tragédie, ne?). A když si uvědomíš jak moc stará a bez vývoje je Tilera a že vlastně pro podobný stroje není žádná alternativa, tak nutně musíš dospět k tomu, že Mikrotik je konečná. Není tady HW na kterým bys plnohodnotně dělal 10G. A sorry, teď po době megabitové přichází doba gigabitová, ta přinese gigabit na přípojkách domů a bez 10G/40G/100G na páteři to nedáš. (btw všiml sis, že ty nový 10G a 40G stroje od Mikrotiku jsou jen switche s totálně slabým cpu) Umíš si představit, jak na domácích přípojkách dáváš lidem stomegabity a na páteři máš 1G porty? Já ne.
Dává ti to smysl?
P.S. pamatuješ na naší rozpravu o ipv6? NAT je fakt nutný zlo, co bude do budoucna mega problém ....