S OLT se dá komunikovat protokolem SNMP. Poměrně podrobně vč. zajímavých OIDů se to tady řešilo před časem. ACS není primárně určený na montoring, spíše na konfiguraci ONT.

Na GPON interface v OLT je možné nastavit pon-id (7 znaků), tato hodnota je potom viditelná na záložce Optical information v ONT. Přes TR069 se mi ale tento parametr prozatím vyčíst nepodařilo,

port pon-id 0 enable

port pon-id 0 identifier "1F0S0P0"

Dík, zase jsi nejlepší.

Description z toho ONT nedostanu co?

Asi to zkusím spárovat až v databázi při kreslení grafu.

PS. motorky já nerad.

Description z toho určitě nedostaneš protože to je popis na straně OLT.

Na druhou stranu, co pro účely monitoringu čteš z ONT? Vše podstatné se přece dá vyčíst přes SNMP z OLTčka.

SNMP jsem se chtěl vyhnout, ale asi nic jiného nezbude.

Tak SNMP je určitě jednodušší než to z toho nějak dolovat přes ACS. Dají se třeba spočítat útlumy v obou směrech (příliš velký rozdíl teoreticky ukazuje na ohyb na vlákně), k nezaplacení je informace o tom "proč jednotka umřela" - když najednou zdechne velký kus sítě tak podle "dying gasp" hned víš, že tam padla elektrika a není to poškozené přívodní vlákno...

o 6 let později

Rád bych oživil téma, mluvili jsme s klukama z CF-Controlu ohledně implementace monitoringu OLT od V-SOLu, ale protokol SNMP je u tohodle zařízení totálně nepoužitelný (viděl jsem to na vlastní oči).
Tak nás napadlo použít protokol TR-069. Začínám si hrát s GenieACS, ale zatím jsem na začátku.
Jak řešíte monitoring OLT a ONU u klientů v dnešní době?

ano, na nejaky monitoring cfcontrolu a OLT cekam dlouho...

Trnec Rád bych oživil téma, mluvili jsme s klukama z CF-Controlu ohledně implementace monitoringu OLT od V-SOLu, ale protokol SNMP je u tohodle zařízení totálně nepoužitelný (viděl jsem to na vlastní oči).

urcite? my z VSOL EPON cez SNMP tahame data na dohlad dlhodobo a neviem o tom, ze by na tom bolo nieco nepouzitelne...

pixall nevim co to bylo, ale bylo to ukrutně zasekaný, pišeš EPON, co jednoportový GPON V1600GS, používate, respektive taháte z toho data?

zariadenia ktore pouzivame produkcne sa hlasia ako V1600D, je to EPON.
      myslim ze sme to testovali aj na V1600 GPONe a zda sa mi ze to bolo plusminus to iste (az na odlisne profily), ale toto nemame nasadene produkcne.
      pocet portov nehra ulohu, SNMP MIB je v zasade rovnaky.
      tahaju sa nam z toho pripojene zariadenia, ich parametre, myslim ze aj MAC adresy zariadeni za nimi, ...
      nebola to ziadna velka veda, cast parametrov je pokryta standardnymi MIBmi, niektore dalsie sa vyriesili cez MIB k tymto zariadeniam. snmpwalk a trochu casu...

• vdr replied to this.

pixall Jak často taháte data z připojených ONU?
        Co grafujete?

data tahame kazde 2 hodiny.
        evidujeme urcite silu signalu, vzdialenost, typ koncoveho zariadenia, pripojene mac adresy..
        grafy z toho nerobime, nepotrebujeme ich.

📡 Telekomunikace.cz