Tak na začátek, díky moc za každou odpověď. Ve věcech jako přípolože apod. se vůbec neorientuji, takže každá odpověď pro mě má hodnotu zlata.
A teď ke konkrétním věcem:
Normy ČSN:
Chápu, že chtějí dodržovat normu ČSN, ale sami ji nedodržuji, takže MT 14/10 by se ztratila v davu.
Co se týče zmíněných norem ČSN, chápu to správně, že optika (ať už v chráničce či mikrotrubičce) nemůže jen tak ležet u kabeláže NN ať už je výkop jakkoliv široký? Chápal bych problém přípolože metalických kabelů, ale tady jde o optiku, takže rušení atd. zde přeci nehrozí. Má někdo nějaký odkaz na ty normy anebo to je zbytečné, protože to je pro laika nesrozumitelné?
Zákony:
aktuálně dokonce existuje zákon, který říká, že když se něco kope má se k tomu kabel k internetu připoložit...
Tak tohle mě zajímá snad nejvíc, protože to může být jediný způsob, jak někoho (ať už projektanta či město) donutit k akci. Pokud se jedná o platný a ne budoucí zákon, má někdo odkaz?
Investice města:
Když už se bude kopat tak město zaplatí rozšíření výkopu, nějaké chráničky a má připravenou infrastrukturu pro optiku.
V ideálním světě jsem si to takto představoval. Město zaplatí a vlastní infrastrukturu (kolektory, chráničky atd.), kterou by následně nabízelo k pronájmu všem poskytovatelům za stejnou cenu. Jak je tohle nereálné na poměry v ČR anebo víte o nějakých městech, kde tohle funguje? Když totiž půjdu na magistrát a řeknu, že ve městě X to takhle funguje už roky, tak mě nemůžou vyhodit, že jsem naivka žijící mimo realitu.
Investice ISP:
Nejúčelnější by bylo sehnat ISP, který by to vzal na sebe. Vysvětlil by to městu a vzal by na sebe náklady na materiál a začal dělat projekt který by to dodatečně zlegalizoval.
Tohle dává smysl, ale na druhou stranu to musí být pro normálního ISP nerentabilní, protože ty investice nejsou malé a návratnost nejistá. Jsou v tomto případě možné nějaké ty dotace, o kterých se v poslední době píše anebo to je pouze pro páteřní optiku?
Trošku mimo míso, ale fakt se mi líbí jak se tohle vyřešilo v Býšti (předpokládám, že to je Váš projekt) včetně veřejně přístupné mapy sítě. Když jsem totiž byl na magistrátu zjistit jak je to s technickými mapami a jejich online verzí pro veřejnost a oni mi odpověděli, že v HK mapy veřejné nejsou, protože to je součástí obchodního tajemství jednotlivých poskytovatelů, tak jsem málem dostal infarkt.
Lhůty:
stačí udělat pár obstrukcí/nečekaných změn termínu a najednou to ISP nestihne a je zaklopeno bez jeho účasti.
V tomhle konkrétním případě se má kopat až v 2020 a to pravděpodobně za předpokladu, že projektant obdrží zpět všechny podpisy z ulice. Samozřejmě nechci nic zbytečně zdržovat, ale na druhou stranu po podpisu se už se mnou nikdo bavit nebude.
Neformální přístup:
K návrhům přípolož řešit neformálně a na černo; ne vše v ČR funguje jak má, takže bohužel chápu, proč tato varianta je někdy z praktického hlediska nejlepší, ale v našem případě bych chtěl, aby vše bylo uděláno poctivě a hlavně neprůstřelně. Už totiž vidím, jak se někdo o neschválené optice za x let dozví a bude dělat nepříjemnosti a toho se chci vyvarovat.