• Instalace na HDD

Jelikož na DiskOnModulu není pro mou potřebu dostatek místa, rozhodl jsem se MK nainstalovat na HDD. Musím říci všem, kteří se o to taktéž pokusí, o pár úskalích.

1) SATA disk

Licence by se měla vázat na HDD,ale ejhle. U SATA disku se při změně řadiče změní i licenční číslo. To je pech,když už jste si ho zaplatily.

Možnost: instalace v PC,které chcete použít a už ho nikdy nevyndávat.

- Pokud se Vám číslo změní,tak pozor: MikroTik toto nebere jako reklamovatelnou událost a musíte si zakoupit novou licenci.

2) IDE disk

Instalace probíhá v pořádku,až do doby,kdy zkusíte disk větší než 120GB.

Instalátor disk sice najde, provede se instal,ale nikdy se mi z toho disku nepodařilo nabootovat.

Nakonec jsem použil 4 IDE disky s kapacitou 40,40,80,120GB a mam po starostech.

Nevidím nic divného na tom že licence je vázaná na id disku, kdyby nebyla, bude vázaná na MAC nějakého ethernetu třeba tak jak je to ve staros. Připadne ti zvláštní že kvůli změně hw se nedá ztráta licence reklamovat? Jak bys pak ošetřil množení licencí načerno? Kdybys ho totiž neošetřil, možná by jsme teï byli někde u verze 2.6.1 a chtěli by sme po zkrachovaných Litevcích nové verze mk

Mikrotik je routovací systém a ne FTP server, tudíž se nedivím ani tomu že neumí větší než 120GB disk, není to totiž potřeba.

Wow. Nač tolik místa? Vždyt RoS si vystačí i s 64MB.

Wow. Nač tolik místa? Vždyt RoS si vystačí i s 64MB.

Ale nám ne, neni místo pro backupy. jsme radi ze mame misto pro exporty

Nevidím nic divného na tom že licence je vázaná na id disku, kdyby nebyla, bude vázaná na MAC nějakého ethernetu třeba tak jak je to ve staros. Připadne ti zvláštní že kvůli změně hw se nedá ztráta licence reklamovat? Jak bys pak ošetřil množení licencí načerno? Kdybys ho totiž neošetřil, možná by jsme teï byli někde u verze 2.6.1 a chtěli by sme po zkrachovaných Litevcích nové verze mk

Mikrotik je routovací systém a ne FTP server, tudíž se nedivím ani tomu že neumí větší než 120GB disk, není to totiž potřeba.

To beru, ze je na ID disku,ale to že je na řadič mi přijde trochu mimo mísu

Ale nám ne, neni místo pro backupy. jsme radi ze mame misto pro exporty

A to děláte nový backup každou sekund a export z mangle tabulky o 10^8 záznamů?280GB místa pro RoS je bláhovost.

To beru, ze je na ID disku,ale to že je na řadič mi přijde trochu mimo mísu

Je to asi nějaká zvláštnost SATy poněvadž já jsem zkoušel už i IDE PCI řadič a sériové číslo disku zůstalo pořád stejné. Ale také mi není jasné nač používat na RoS SATu. Vždy ATA stačí bez problémů.

Je to asi nějaká zvláštnost SATy poněvadž já jsem zkoušel už i IDE PCI řadič a sériové číslo disku zůstalo pořád stejné. Ale také mi není jasné nač používat na RoS SATu. Vždy ATA stačí bez problémů.

Všichní blázní se sata diskama protože sou rychlejší a buhví co, bohužel nikdo přesně neví jak to u saty funguje a tak nastávají problémy s ID disku a jiné :) kdo chce kam......

Má to jako ftp a nechce to přiznat, přece nebudu cpát zálohy na stejný disk na kterém mám systém a nebo na i jiný disk ve stejném stroji :) záloha je na to aby sloužila k obnově dat a ne aby ti zhavarovala i s celým komplem :) to pak můžeš klidně dělat zálohy kařdou vteřinuá a bude ti to prd platné

Všichní blázní se sata diskama protože sou rychlejší a buhví co, bohužel nikdo přesně neví jak to u saty funguje a tak nastávají problémy s ID disku a jiné :) kdo chce kam......

No pokud dobře vím tak IDE přes Ultra DMA dovede vytáhnout až nějakých 133MB/s a pokud vím tak SATA-I má 185,7MB/s a nějakých 52Mb/s navíc nestojí za řeč. Mam HDD s 7200otáčkama a čtecí rychlost je kolem 50Mb/s takže bych musel mít alespoň 4 disky aby to stálo za řeč. Je vidět, že reklama funguje.

Jinak RoS by mnohem více prospěli rychlé paměti než rychlé disky. Vždy mam RoS na médiu s čtecí rychlostí kolem 2Mb/s a to je pro něj ještě moc.

<tvrdě do něj>Má to jako ftp a nechce to přiznat</tvrdě do něj>

To je samozřejmě něco jiného. Ale to mi přijde ještě jako větší blbost než tam rvát takové SATA disky. Vždy RoS postrádá všechny pokročilejší funkce FTPčka a je to jen jako nahrávadlo pro zálohy a updaty. To už radši nahrát na RoS nějaký pokročilejší FTP server (ale cpát Server a Router do jednoho zařízení je zase další blbost). A jen tak mimochodem i zde je SATA na nic. Největší rychlost, kterou FastEthernet dovede vyvinout je něco málo pod 12,5MB/s takže pokud by i dotyčný měl 5rozhraní ze kterého by všichni stahovali plnou rychlostí tak to jeden ATA disk utáhne v pohodě. Zápis je trošku něco jinšího kvůli cache technologiím Linuxu.

Prostě by mě zajímala pravá pohnutka proč dotyčný instaloval RoS na sata disky a ještě tak velké :)

Prostě by mě zajímala pravá pohnutka proč dotyčný instaloval RoS na sata disky a ještě tak velké :)

Měl jsem prostě tak velké disky, tak proto. FTP server tam nemam, nebojte. Ale mam to na diskách 12hodin a backup má už 7,5MB. Na disk On modulech jsem měl 10MB volneho a backup nemel sanci se vytvorit a co je nejdůležitější??? ZÁLOHOVAT, ZÁLOHOVAT, ZÁLOHOVAT

Casova posloupnost:

2hodiny: 1,5MB

6hodin: 3MB

12hodin: 7,5MB

no tak nevím jak to děláš ale moje posloupnosti jsou:

12/05 - backup 150kB

12/06 - backup 290kB

11/07 - backup 570kB, export 230kB

Ten ohromný nárust z aposlední rok je přechod ze SQ na QT :)

Měl jsem prostě tak velké disky, tak proto. FTP server tam nemam, nebojte. Ale mam to na diskách 12hodin a backup má už 7,5MB. Na disk On modulech jsem měl 10MB volneho a backup nemel sanci se vytvorit a co je nejdůležitější??? ZÁLOHOVAT, ZÁLOHOVAT, ZÁLOHOVAT

Casova posloupnost:

OMFG .. co tam zalohujete? co menite kazdy 4 hodiny konfiguraci? Mě to prijde jako paranoidní jednání

Casova posloupnost:

OMFG .. co tam zalohujete? co menite kazdy 4 hodiny konfiguraci? Mě to prijde jako paranoidní jednání

Kazdej den tam pribyva v prumeru 6 klientu - MAC adresy a omezeni

zaloha uz ma 13,5MB

zalohu delame kazdy den

Grafujeme 1500lidi na kazdem serveru

Casova posloupnost:

zaloha uz ma 13,5MB

zalohu delame kazdy den

si delas reklamu nebo co ?

Na disk On modulech jsem měl 10MB volneho a backup nemel sanci se vytvorit

Oni se dělají i větší moduly než 64MB, třeba na gigový bys mohl

ZÁLOHOVAT, ZÁLOHOVAT, ZÁLOHOVAT až do alelujá

zaloha uz ma 13,5MB

zalohu delame kazdy den

No na to že to mělo v pátek po několika hodinách 7,5MB to už za další dny tak rapidně nenaskočilo, co? Nemůžeš srovnávat když tam za 6 hodin narveš všechny klienty s tím že to takový vzestup bude mít dál když ti už pak denně přibujde jen 6 klientů.

zálohovat grafy na mk? To je k čemu? Jako info pro klienty to nejde použít a když resetneš mk pochybuju že budeš rozbalovat zálohu aby ses podíval jaký měl klient minulý měsíc traffic :)

zaloha uz ma 13,5MB

zalohu delame kazdy den

Není potom lepší používat něco jako RADIUS,Sql,atpd.?A vůbec celkově oddělit routery a servery do více strojů?

NFS,SAMBA a nebo prosté posílání na mail. Ono by stačilo zálohu z předešlého dne vymazat a nahradit ji vždy novější a i 64MB Flash by bohatě stačil.

zaloha uz ma 13,5MB

zalohu delame kazdy den

Není potom lepší používat něco jako RADIUS,Sql,atpd.?A vůbec celkově oddělit routery a servery do více strojů?

NFS,SAMBA a nebo prosté posílání na mail. Ono by stačilo zálohu z předešlého dne vymazat a nahradit ji vždy novější a i 64MB Flash by bohatě stačil.

Samozrejme, ze si zalohu zasilame pryc,ale na jeji vytvoreni je potreba misto. Dnes ma backup 16,8MB a zatim stale roste. Na 64ce jsme meli posledních 10MB volnych. ;) 17MB backup na 10MB miste proste neudelas ;)

Napsal jsem sem toto téma pro ostatní, kteří by chtěli stejnou cestou postupovat,aby predesli prekazkam,jez se objevily. To ze se nekteri diví,ze mi nestaci 64MB, tak at se diví. Já si radši udělám zálohu každý den,protože: Když se něco může pokazit,tak se to pokazí.

zaloha uz ma 13,5MB

zalohu delame kazdy den

Samozrejme, ze si zalohu zasilame pryc,ale na jeji vytvoreni je potreba misto. Dnes ma backup 16,8MB a zatim stale roste. Na 64ce jsme meli posledních 10MB volnych. ;) 17MB backup na 10MB miste proste neudelas ;)

Napsal jsem sem toto téma pro ostatní, kteří by chtěli stejnou cestou postupovat,aby predesli prekazkam,jez se objevily. To ze se nekteri diví,ze mi nestaci 64MB, tak at se diví. Já si radši udělám zálohu každý den,protože: Když se něco může pokazit,tak se to pokazí.

a co se tyce oddělení. Samozřejmě že je máme dělený. Toto jsou pouze DHCP servery

zaloha uz ma 13,5MB

zalohu delame kazdy den

No a pokazí se to většinou v pátek okolo 15. hodiny...

o 21 dní později

zaloha uz ma 13,5MB

zalohu delame kazdy den

No a pokazí se to většinou v pátek okolo 15. hodiny...

Kdepak vetsinou v sobotu v 21 kdyz jses s v nejlepsim :

📡 Telekomunikace.cz