Ahoj, dobrý den,
prosím o radu se školní sítí. Poměrně rozlehlá historická budova o 3. patrech. Na každém patře jsou dvě dualbandové wAP. Jak hlavní router, firewall, NAT, CAPsMAN, DHCP server je použitý RB3011. Switche jsou řady D-LINK DGS-1210. V síti jsou nastavené VLAN pro jednotlivé segmenty sítě. cAP komunikují s hlavním routerem skrze management VLAN, v CAPsMAN mají pak v datapath nastaveno do jaké VLAN patří datový tok. Toliko ke stručnému popisu a teď moje dotazy:
1) Potřebuji udělat rozumný roaming mezi AP - jak nastavím, aby to klienta vykoplo, pokud bude mít signál horší než dejme tomu -75 dBm a přehodilo ho to na AP, které má lepší signál? Zkusil jsem jednoduchá dvě pravidla do Access Listu, ale nejsem uplně přesvědčenej, že je to správně
/caps-man access-list
add action=accept allow-signal-out-of-range=1s disabled=no signal-range=-75..120 ssid-regexp=""
add action=reject allow-signal-out-of-range=10s disabled=no ssid-regexp=""
2) Ve sborovně se o přestávkách hromadně (hodně notebooků v jedné místnosti) připojují učitelé k systému Bakaláři a jak jsem zjistil, tak to dělá velké peaky v přenosech. Trvalý datový tok není velký, ale když udělají nějakou akci (zapnou modul, uloží záznam apod...), vystřeluje to mezi 10-40 Mbps na jednoho klienta. Takže si dokáži představit, že to dokáže APčko slušně zadřít. Poradíte mi prosím vhodný queue type, který by toto řešil?
3) Pokud bych došel k závěru, že do sborovny je potřeba přidat další AP, jak docílím nějakého load balancingu mezi jednotlivými cAP (za předpokladu, že se k nim klienti připojí se slušným signálem)?
Děkuji za rady a přeji hezký den i nastávající víkend.