Mám osobní zkušenosti se satelitním internetem KA-SAT. Teoretická celková kapacita té družice je až 40Gbps a není problém z toho dostat třeba 15Mbps. Hlavní problém je (díky výšce nad povrchem) odezva ve stovkách ms.
Pokud Starlink naplní své plány a budou umět dobře hospodařit s pásmem (mu-mimo, bonding, beamforming), stane se z něj velmi významný hráč na každém trhu. Já jsem docela zvědavý na obchodní model ale hlavně na to, jak se k tomu postaví regulátoři napříč kontinenty.
Taky s tim mam nejaky zkusenosti. A to jak se stacionarnima VSAT sluzbama, tak s ad-hoc pronajmem kapacit na satelitech ruznych operatoru, tak napriklad pres A/B/GAN/BGAN/M4 terminaly Inmarsatu. Mam pomerne bohaty zkusenosti se sitema Iridium a Globalstar a to at uz datovy, tak hlasovy sluzby. Rukama ma prosly jak stacionarni terminaly, tak terminaly a aktivnim trackingem druzic a to ve varinatach druzice na GEO a terminal se hejbe, nebo naopak - terminal stoji, druzice se hejbe. A i s ohledem k osobnim zkusenostem jsem k tomu pomerne skeptickej. Jedna vec jsou proklamovany parametry satelitu a site jako celku, druha vec je jejich realna technicka realizovatelnost. Odezva je vzdycky problem a to u obou systemu. A ani stabilita neni nic ultra skvelyho, pokud se bavime full duplex komunikaci a to jak GEO, tak LEO (pokud nebereme v potaz anteny o velkych prumerech a nebo vysoky vyzareny vykony). U LEO systemu je realna odezva okolo 50 ms na trase terminal - satelit - gateway. Ale v okamziku, kdy pozemni gateway neni v dohledu, musis udelat retr pres dalsi satelit(y) a tim odezva rapidne narusta. Problem je v tom, ze neni predikovatelna. A takovych problemu je tam vic. S jakyma vykonama budou pracovat pozemni terminaly? Beamforming neni ani pro LEO rozhodne vsespasitelnej a tak by se dalo pokracovat. Ja jsem s dovolenim skeptickej a to, ze se do neceho narvou prachy .... To uz tady bylo nekolikrat. Osobne bych si vsadil na to, ze se vypusti testovaci konstelace, ta se po case necha shoret v atmosfere a tim se celej tenhle projekt uzavre. Ona totiz fyzika plati i pro Elona Muska a ani radiovy spektrum neni nafukovaci ... Samozrejme se ale muzu mylit. Vychazim pouze z osobnich dlouholetych zkusenosti. Nic vic, nic min ...