jcltm ten UL je nejaky zakrsly, na 650m sem mel s vectoring modemem 27,8Mbit a jinde u linky bez vectoring modemu je aktualne 29Mbit., na 430m + - takze je to takovy vselijaky koukam. Ja sem osobne za ten UL 25M happy.

pcwifi Možná to bude tím modemem co tam byl, ten Vectoring myslím neuměl (ASUS DSL-AC68U). A na vedlejším páru po celé trase bylo ještě ADSL, což taky mohlo mít vliv. Nešlo to z moderního rDSLAMu, ale z klasické ústředny, takže kdo ví co byl zač ten DSLAM na druhé straně vedení...

jcltm to ma hlavu patu. Ted uplne novej rDSLam a na 1,43km speed 32/10M. Na 1km + - to jede kolem 44M. Na koncich Terminatory. To za starych ustreden nehrozilo, 1,1km a tak tak 20/2.

pcwifi Terminátor sám o sobě jede líp než cokoli jiného. Ty rychlosti jsou bez bondingu předpokládám. Na cca. 1600m mi jede starý Comtrend 23/1. Taky stará ústředna, je to dost blbě postavené - na jednom konci vsi roztahané podél silnice ústředna, na druhém konci už jenom ADSL. Bonding prý není možný. Nevím jaká mají v CETINu kritéria pro výstavbu rDSLAMů, ale pro dvacet baráků ho asi stavět nebudou... I když je pravda že jsem ho viděl i u tří baráků v lesích kde v okruhu několika km nic jiného nebylo - asi tam má chalupu nějaký papaláš...

o 5 dní později

jcltm něco jako "ne/moderní rDSLAM" není. Už první DSLAMy VDSL v roce ruším 2011 uměly skoro vše kromě vectoringu, tedy i bonding (už tehdy mohlo být klidně 100/20 na jednom páru).
        Mnohdy nově přidaný DSLAM do "staré lokality" (RSU) může být modernější, než první rDSLAMy 😀

jpg Já ti nevím, ale minimálně jedna (co jsem zjišťoval) z přípojek co mám na RSU neumí ani G.INP, ani vectoring... Nepopírám že na RSU nejsou nové DSLAMy, zvlášť u přípojek 250 mbps určitě jsou. Ale to nevylučuje že někde nejsou v provozu ještě ty starší. Ten chybějící vectoring je sakra znát na delších přípojkách.

zajdee To je nějaká speciální low cost nabídka od O2 nebo to je běžné, že nedávají automaticky veřejnou IP adresu?

radek_kovacik O2 nedává v4 veřejku už snad 10 let. Ještě k tomu se ta veřejka za kterou je člověk NATovaný mění i mezi úplně rozdílnými rozsahy. A na v6 dávají jenom /64 což je taky dost k ničemu... Naštěstí je operátorů v CETIN síti dost takže není problém najít nabídky kde je v ceně IPv4 veřejka i /56 v6. Např. TMO, Metronet...

jcltm Teda, to hledím.😲 Já měl tak nějak automaticky za to, že velká trojka hlavních operátorů se k tomu staví +- stejně a že NATovaná síť je hlavně používaná u WiFi poskytovatelů a to ještě spíše u těch malých. Od O2 bych to tedy nečekal...

kozlicek nedavaji ji od leta 2012, kdy zavedli dual-stack s IPv4 CGNATem. Tehdy jeste stala IPv4 121 Kc/mesic, behem casu to zvedli na soucasnou cenu. K tomu ta spatne nasazena IPv6... Proto narocnejsi uzivatele odchazeji ke konkurenci.

o 2 roky později

📡 Telekomunikace.cz