Myslím, že 5G se vypnout nedá, dá se ale snížit vysílací výkon na 5dBm. Zapíná se to totiž spolu s 60G.

Ale víc než slabší 5G bych jako problém viděl legálnost použití. Pokud počítám správně, tak se domnívám, že provoz Gigabeamu dle VOR 12 nevyhovuje ani podle d3/d4 ani podle d5/d6. Buď není dodržené max. EIRP nebo má anténa moc malý zisk. Má na to někdo jiný názor?

o 3 měsíce později

Pánové, nedalo nám to a tak jsme dali Gigabeamu šanci. No, asi jsme to neměli dělat a asi jsme vyhodili peníze z okna. Na stole jsme přehráli na nejnovější FW a zkusili spojit. Vzdálenost cca 4m, Už na těchto 4m to mělo problém se spojením na 60-tce.. OK moc blízko, přebuzené si řeknete. Tak se antény mírně vytočili a už se nespojil vůbec. Spoj na 5-tce si lítal jak chtěl a to i když antény stály na místě a nehýbalo se s nimi. Dobře…. I tak jsme to odvezli na site, které jsou od sebe 1,5km přesně. 5-tka měla nejlepší signál -72 a 60-tka si ani neškrtla. Takže za nás totální paskvil! Nedoporučuji.

hitmix moc málo informací, jaký kanal ? Můžeš poslat Dashboard ?

tom mi silne pripomina podobne stavy jako s ignite.....

Gigabeam je max do 300 m a nie 1,5km

Předpokládal jsem, že se spletl a nenapsal, že to je LR, snad někoho nenapadne dávat ty dvě lentilky na 1500 m.

Planoval som to kupovat...horsie nez mikrotik to nemoze byt...tomu neverim...na 64,8GHz to musi chodit obdobne, len predpokladam lepsi SW a smerovanie nez na MK

o 6 dní později

Zvažuji spoj na 220m - nemáte někdo reálnou zkušenost ? Dávat na tak krátkou vzdálenost GBE-LR mi připadá overkill.

Díky

Záleží na požadované spolehlivosti. Pokud bych to chtěl stabilní, tak bych se LR vůbec nebál. Proč jet na hraně a bát se každého většího deště, když to jde udělat pořádně?

Podařilo se to někomu úspěšně ubnt GB60LR rozchodit na 1.5km a dospěl ke zjištění, jestli na tuto vzdálenost je to stejné jako MK LHG60G (nebo lepší/horší)? Děkuji

Beru to tak, že je to v našich končinách relativně novinka a zkušeností moc není.

@sidi Asi to risknu a pokud to nebude spolehlivé, tak to použiju jinde na kratší vzdálenost. Hodí se mi to sem díky miniaturním rozměrům.

Podla mna tu pletiete hrusky s jablkami. Gigabeam LR je +- rovnako velke ako mikrotik LHG 60.

Ja v tom mam jasno zatial takto.
    LHGG60 = Airfiber 60 - uplne to iste len v inych baleniach a inym SW
    Gigabeam 60 LR = Airfiber60+NS5AC loco + 2G wifi manazment ale 60GHz radio totozne.
    Airfiber 60 LR - neni k tomu priame porovnanie a stale to neni vonku
    WAP60G = Unifi BB = Gigabeam60 zase obdobne riesenie v inych baleniach.

gemb

Tak to v tom jasno úplně nemáš :-) AF60 je to samé co GBLR s tím rozdílem ze AF60 umí 4.5 kanál.

Z kraje léta jsem vyměnil místo LHGG AF60. V AF jsem nechal ještě stary FW kde se stále nechá používat 1Ghz kanál. Za cele léto to spadlo 3x a hned nabehla záloha, defacto kdo nehrál on-line hry to nepoznal. V dešti to drží podstatně lépe než LHGG. Samozřejmě je můj supjektivni názor. Ty jsi co tady tak čtu celkem dobrý ladic MK, tak je možné ze jsem to měl blbě. Ale za mě AF60 je super a chodi to fakt poradně.

AF60LR bude zase dostupné ke konci měsíce v EA v Americe. Mám tam adresu a přemýšlím ze bych par zakoupil. Třeba se někdo přidá ?

Co jsem se do této doby dočetl tak jim to běhá i na 15 km prý to umí až +20dB. Takže na skoky kolem 3 km to udělá parády až až.

kalda Co jsem se do této doby dočetl tak jim to běhá i na 15 km prý to umí až +20dB. Takže na skoky kolem 3 km to udělá parády až až.

Tomu snad nevěříte 🙂).. vsechny ty "novinky" jsou postavene na stejnych chipsetech co uz vsichni znaji a kazdy si udelal obrazek jak to asi funguje, takže žádný ázrak se opravdu konat nebude.

kalda ale mam len som to tam nenapisal, lebo to nebolo priame porovnanie s MK, MK nema nic s backupom. AF60 a GBE60 LR je to iste, len GBE ma manazment navyse a ocividne pouziva iny typ FW ale inak viac menej to iste...cakam stale na dostupnost nRay60 lebo tie LHG60 ma prestavaju bavit. Nove kusky sa steluju totalne na hovno...robi si to co chce...a nejake prehnane ocakavania na AF60 LR nemam....na X km sa ti spoji aj LHG60....ale dostupnost toho spoju je miziva...rovnako ako AF24 ma pisanych 13km...a spadne to len co si vedla prdnem...AF24 spadne v silnom dazdi aj na 4km nie na 13..rovnako AF60LR....ocakavam odtoho mega stable 1-2km nic viac.

kalda Z kraje léta jsem vyměnil místo LHGG AF60. V AF jsem nechal ještě stary FW kde se stále nechá používat 1Ghz kanál. Za cele léto to spadlo 3x a hned nabehla záloha, defacto kdo nehrál on-line hry to nepoznal.

Vzdalenost?

To se nám tik rozpadl za dva roky 3x a to je jeden z prvních kterej si nemyslím že je doladěný do ideálu. Jde o lokalitu srážky atd. Může to bejt dva roky nic a pak v jednom týdnu 10 výpadku po 30min. Proste do 1km max bez zálohy a vic s backupem, ale pěkným ne locem.

📡 Telekomunikace.cz