Ahoj,

pomalu stejně tak dlouho, jak se čekalo na Ray3, se nyní čeká na to, zda a kdy vyvinou a začnou v Racomu vyrábět Ray pro pásmo 80GHz. Sám se na to těším moc a to z následujících důvodů:

• zahraniční výrobci nemohou těm tuzemským konkurovat servisem
  • toužím po výrobku pro 80GHz s ergonomií pojítek Racom Ray 1-3

Snad si to zde kluci a děvčata od Racomu čtou a třebas je to přiměje zamyslet se a udělat pro nás to pojítko co nejlepší.Rád bych se Vás proto zeptal, jak by měl takový Ray80 vypadat, aby byl pro Vás nejvíce "Sexy"?

Mě by například vyhovovaly i 2 varianty pojítka:
Levnější pojítko s menším výkonem

• spotřeba co si vystačí se standardizovaným napájením 802.3at
  • primárně ETH konektor "Multigigabit" (2,5-5Gbps) (podle potřeb MW šásti)
  • automatická regulace výkonu až 5dBm
  • kapacita minimálně 2,5Gbps při 500MHz (tedy QAM64)
  • cena na úrovni Ray3 17/24
  • antény od Andew nebo od Jirouse

Lepší pojítko s větším výkonem

• spotřeba do 50W POE s možností DC napájení (ideálně přímo se svorkovnicí/nikoliv přes RJ redukci)
  • primárně SFP+/SFP28 sekundárně ETH konektor "Multigigabit" 1-10Gb
  • automatická regulace výkonu až 20dBm, modulace, šířky pásma, super by bylo, pokud by to spojení udrželo i na nějakých -80dB
  • kapacita ideálně plných 10Gbps
  • cena do 110k bez dane
  • antény od Andew nebo od Jirouse

no a na trhu bych to chtěl mít včera, nejpozději do roka
no a teď si du snít dál....

Richard

the_max JJ líp bych to nevystihnul, ale to byl i Ray3, ale z otázky zda, se pomalu stává otázka kdy a jaký...

staci sloty (sfp/sfp+), prikon radia na 80ce do 30W je utopie....

julian copak ceragonek ti už správně nedupe?
    lépe by bylo kdyby si ray3 pořádně dorešil ty problémy na 17/24G 🙁

Otazka je vyplati se jim to neni lepsi ladit 10,17,24 jen co stal vyvoj 80tky v summitu 🙁 ja uz se tesim na nocou verzi 🙂 v HP verzi 🙂

okoun Dupou, po opravě těch problémů s flow kontrol naprosto bez chyby. Ale ta ergonomie mi tam chybí a prostě toužím po lepším. Ty máš osobně špatnou zkušenost s Ray3?

Vím jak dlouho trval porod 80ky u Summitu a určitě to nestálo málo peněz. Předpokládám, že to bylo o dost draźší a složitějśí než 10,17,24GHz. A když už to po takové době vypotili, tak potřebují odbyt, aby se ten nákladný vývoj zaplatil. Ray moc nesleduji, takže nevím jestli bude nebo nebude, ale pokud bude, tak určitě musí kalkulovat s tím, že už teď je u nás na trhu E-Bandů několik. A vzhledem ke spoždění, které mají s vývojem je otázka, jak velký trh pro ně bude. Kdo 80ku potřeboval, tak už má Alcomu, Ceragona, Erika, Siae, Summita... Když už někdo nějaký z jmenovaných spojů má, je předpoklad, že další spoj bude stejný, protože stejné díly, stejné antény, stejný management atd...
        Pokud tedy Ray v 80GHz bude, tak bude muset přijít s něčím novým. Ale fakt je, že výše jmenovaní už mají, nebo pracují na následujícich generacích. Pokud tedy Ray přijde, byla by škoda, aby pouze dorovnával vlastnosti stávajících produktů konkurence, protože vlastně by v době uvedení byl zastaralý.
        Ale aby to nevypadalo, že jim to nepřeji, to určitě ne. Pokud bude spoj dobrý, určitě si najde své kupce. Pokud bude lepší než konkurence, tak je to nakopne k dalšímu vývoji.

přechod na eband je pro výrobce složitý z několika důvodů:
          vyšší frekvence jsou náročnější na přesnost
          udělat dobrou citlivost není jen tak
          rychlost over gigabit je další problém k řešení
          10Gb prvky mají větší spotřebu
          vyšší spotřeba, vyšší zahřívání,...

je tam těch problémů po cestě hodně.

Já za sebe bych uvítal levnou 80ku klidně TDD - ostatní už tu nějak je a siklu je docela krám.

the_max Pokud bude ray stat 50proc. ceny s parametrama podobnýma jako maji ostatní tak urcite budou mit odbyt,ale otom dost pochybuji....

matess sorry jako zasrat eband TTD to snad neee staci Siklu a i ty uz se snazi radeji tlacit HD. Podivej se na 10 a jak je zasrana v nekterych mistech nepouzitelny pasmo 🙂

Může být něco ještě levnějšího než Summit?

vzhledem ke směrovosti 80ky nemám o to nějak strach... nicméně navrhnul jsem to protože to je podle mě jediný způsob jak to udělat levně.

TDD nebo FDD v pásmu 80Ghz je vzhledem k směrovosti úplně jedno. Ty spoje se na jedné frekvenci na stejném stožáru absolutně neslyší.

rsaf cena summitu je dobrá, ale nemají 10gb sfp+... je to jako mp155 alcoma, ale ta měla alespoň tu výhodu že jí stačil jeden kabel.

Koukali jste ještě někdo na Alcomu2 a jejich zenith c (al-wireless)?

Ray mám rád, ale jejich ospalost je žalostná. 80 bude, i když už podle mě pokud nebude cena pekelně nízko nezaujme.
                Otevřeně už máme toli ceragonu že bohužel další upgrade už bude na ceragony v 10G, už jenom kvůli anténam a směřování. Je to velké usetrebi nákladů a výrobci to ví.
                Maximálně bych přecházel mezi výrobci výměnou příruby. Ceragony, Ericsson Huawei.
                Výpadek, směřování čas techniku = jsou náklady a bohužel dnes už dost vysoké.
                Jediná záchrana by podle mě byl správně navržený multiband, jinak to nemusí ani vypouštět do světa.
                Kdo chce levné koupi jetý spoj nebo siklu. Kdo má peníze na dráhy spoj, nebude řešit Ray o10tis levnější a práci techniku za 20tis při výměně a uslem zisku, případně vicenaklady na backup.
                Za to kapacita ebandu a dosah freebandu by bylo řešení které akorát nabízí Ericsson za hodně hrušek. Tam by mohly prorazit s tím že mají dobře rádia do freebandu.
                Ale hodiny tikaji... Tik tak.

Az budu mat 100% porieseny Ray3 tak potom sa budem bavit o 80GHz 😃

cheprer Jo jo, je to tak. Bohužel ve větších kapacitách se asi nedá konkurovat zavedeným výrobcům, který dělají velké série a doladění produktu určitě stálo velký peníze, jako třeba u Eriku. Ta cena u nich je už teď dost dobrá. Mají řešení s více pásmy a komplet řešení, i když stále spíše operátorské. Je ale otázka, jak bude velký ISP trh, třeba v česku. Myslím, že se dost zmenšuje. Nevím jestli půjdou do 10Gbitu spíše bych to viděl na gigabit za rozumnou cenu. Čím dál více se toto pásmo bude používat na různé kamerové systémy a podobně. I když ta kapacita se zdá zatím "zbytečná". Jinak Summit sliboval SFP+ už před rokem nebo dvěmi a do dneška ho myslím nemá, alespoň dle webu. Ostatním výrobcům to trvalo taky docela dlouho.

julian Nemám, jednu 17 plánuji tak jsem na to zvědavý, osobně tam tu ergonomii moc nevidím 🙂

📡 Telekomunikace.cz