nevíte někdo proč v defaultu u tplinku například na c6 je vypnuté mu-mimo?
může to něco pokazit když bude zapnuté? nějak tomu nerozumím proč by ho jinak vypínali....
TP-Link a defaultně vypnuté MU-MIMO
Taky jsem si říkal, proč to není v základu zapnuté. Nicméně zapínám a řekl bych, že to i celkem funguje, minimálně to nezpůsobuje problémy. Škoda že to je ale jen pro 5GHz.
MU-MIMO je vlastnost vysilani, klient ji nemusi podporovat. Proc to vypinaji je zahada, mozna nejaky prechod FW a podpory zařízení.
Zapínám ho a zatím se nikdo neozval, že by měl problémy.
- Upraveno
Ozivim, s aktualni situaci, jak je v domacnosti vicero zarizeni, ktere komunikuji hlavne videokonferenci, tak v nejakych pripadech resime jak to optimalizovat aby to vsem dobre fungovalo.
Tak jsem si vzal 4x4 MU-MIMO router, pripojil na nej 2 klienty a kazdy ma 2x2. Jedno je AX karta, druhy je telefon hiend.
Cekal bych, ze 2 streamy sezere jedno zarizeni a 2 druhy zarizeni a bude to rovnomerne. Nicmene jednoduche testy, kdy vytizim tok pres AP na jedno zarizeni cca 620Mbps a do toho dam druhy datovy tok na druhe zarizeni, tak to nefunguje vubec dobre.
Primarni datovy tak klesne z 620 na 520 cca a druhy jede cca 40Mbps, nevyrovnane. Pingy jsou "vysoke" na to, ze by to melo byt MU-MIMO osetrene. 40-80ms.
Zkousel jsem to same s routerem bez MU-MIMO tak tam byly cisla o neco malo horsi, ale rozdil neni az tak velky.
Zkousel to nekdo v praxi testovat?
Podle me kdyz mit dobry router/AP, tak s co nejvice streamama... Tedy ty 4...
Diky
- Upraveno
Ono se to, ale neridi zatizenim, ale silou signalu a pokud je ok, neni duvod, aby to prepl na druhy, tot vse.
A na wifi nikdy nedosahnes nizkych pingu pri zatizeni.
Nejsou to treba UBNT vs UBNT na AirMax, tam mas stejne zarizeni.
Ty mas ruzne veci s ruznym OS, tak to nebude nikdy tak dobre fungovat, jako treba MK vs x MK klientu nebo UBNT vs x UBNT klientu na Airmax.
Ja to MU-MIMO chapu tak jak jsem psal, kdyz jsem si o tom zjistoval. Ano to chapu, jen tedy takto nechapu k cemu je nejake MU-MIMO dobre. Nebo bych chtel alespon prijit na to, jak to tedy funguje.
Myslis jakoze kdyz bych mel jedno zarizeni u routeru a druhy dál, tak to bude mit jiny efekt? Ze ten vzdalenejsi preskoci na jiny stream a pojede "nezavisle"?
Nebude preskakovat na zadny stream, ale na jiny vysilaci bod (AP), kdyz mas horsi signal, tot vse, se streamem to nema vubec co delat, tomu AP je jedno co tam na siti delas.
- Upraveno
U MU-MIMO je hrozne dulezita, aby byla co nejvetsi diverzita mezi jednotlivymi spatial streamy, coz znamena pokud mozno co nejvic odrazu/prekazek v ceste k druhemu klientovi tak, aby AP dokazalo dostatecne rozlisit casovy posun mezi prijmem z jednoho a z druheho klienta na svych antenach. Samozrejme to stejne funguje i naopak.
Kdyz budes mit ty telefony vedle sebe na stole, urcite to fungovat moc dobre nebude.
Vice tady https://www.networkcomputing.com/wireless-infrastructure/how-does-mu-mimo-work
U AX je pak pro AP dulezite rozhodnout, kdy bude vyhodnejsi pouzit MU-MIMO a kdy OFDMA. Je tam urcita hranice kdy je vyhodnejsi jedna technika a kdy druha.
salamander díky. Zkusím to jinak.
- Upraveno
Něco málo povídání https://www.youtube.com/watch?v=6JhzmlmqGwc&t=390s https://assets.ctfassets.net/wcxs9ap8i19s/6aON8YSDbGrDpVwwTnB3vu/d88dc7a9aac7cb4f56125e330dba92cb/Test-802-11ac-Wave2-MU-MIMO.pdf
Ono to "nějak" funguje, ale v domácích podmínkách to nebude rozdělení právě jakože mám 4x4, tak 4 telefonu 1x1 mohou komunikovat naplno aniž by se ovlivnily. Takové ideální podmínky fakt nejsou ;-) Lehce jsem to zkoušel "doma" testovat a poměrně dobře se s tím APčko porve, když se objeví zařízení se špatným signálem někde vedle v místnosti.
AP4x4, vezmu notebook s 2x2AC, USB do PC 2x2AC, telefon 1x1AC. Na notebooku vytočím +-450Mb, na PC +-450Mb, na telefonu +-315Mb. Když pustím notebook + PC, tak dostanu v součtu něco přes 470-500Mb. OK, nějak to funguje. K tomu fláknu telefon zavřený v lednici na druhé straně bytu, spustím test a mám v součtu +-460Mb, kdy telefon s naprd signálem dá 50Mb, ale latence a rychlosti dalších zařízení jsou úplně OK jako kdyby tam ten telefon nebyl, kromě latence z 1ms na 10ms. Takže APčko mi to na kolena nesrazilo, ale nedalo to těch ideálních 2x450+1x315.
Ono tohle se v domácích podmínkách testuje špatně, ale nějak to funguje a to poměrně slušně. Hrál jsem si na AP Grandstream 7630 se 4x4 wave2.
všechno pěkný ale je vám jasný že pro to aby vše fungovalo tak to musí podporovat VŠICHNI připojený klienti? konkrétně u technologií jako je 802.11ax i samotný tplink na přednášce říkal že pokud to chcete využít, musejí VŠICHNI klienti mít AX. Je to stejný jako když s příchodem Nka byl tzv. režim greenfield tedy mód na který se mohly připojit pouze klienti co mají Nko aby se to patřičně využilo. To samí platí u AC wave2 a AX.
To jsem psal, vsechno musi vyuzivat stejny protokol a hlavne jej umet.
- Upraveno
TP-LINK Archer C6 je wave2 nebo je to MU-MIMO nějaká proprietární tplink featura?