Dobrý den všem. Hledám do jedné naší starší optické P2P sítě vhodné koncové brány, které by splňovaly následující požadavky:

• optický uplink pro konektivitu
  • CATV (RF) modul s vlastním optickým uplinkem
  • L3
  • (gigabitové) ethernetové porty pro LAN (switch)
  • WiFi
  • rozumný "design"
  • přijatelná cena

Do této chvíle jsem používal brány VRG (I,II,III) od CTS, nicméně se přestaly dělat. Druhým používaným typem zařízení v síti jsou optické brány DKT. Ty se sice stále v modernizované formě vyrábí (např.: DKT Comega 79742) a splňují všechno co potřebuji, jenomže jsou bohužel víceméně jen na L2 (což se mi moc nehodí).

Ať pátrám jak pátrám, tak kvůli nutnosti RF modulu nemůžu nic rozumného najít. Nějakou gateway (Icotera) prodává Alternetivo, ale koncová cena 8 600 Kč bez DPH mi přijde trošku mimo. Rozumě vypadají brány DRG736v2 od Genexisu (které používá RioMedia/Nej.TV), ale tam teprve čekám na reakci jestli to jsou schopni do ČR vůbec dodat. Číňana brát kvůli homologaci nechci a "skládat něco do krabice" taky ne.

Uvítám tip na jakoukoliv provozuschopnou bránu, případně i odkoupím Vaše staré a nepotřebné brány.

doporucuji prejit z neefektivni varianty p2p na GPON. ONT s RF vystupem je take. Gaoke jste zkouseli?

@basty
Co se týče GPON, tak jsem čekal, kdo si "rýpne". Je to samozřejmě cesta, ale měnit řádově stovky koncových zařízení prostě člověk nechce...

U Gaoke by vyhovoval nejspíše model FG8002N, nicméně (alespoň v minulosti) to byla klasická čína, která v EU neměla žádnou distribuci. Zkusím zjistit, zda-li se něco nezměnilo (pokud víte o někom, že to dodává tak budu vděčný za tip).

Ještě jsem v mezičase našel Inteno FG500, které je u nás nejspíše k sehnání, ale zde zatím nemám cenu.

• bach replied to this.

S Gaoke má velké zkušenosti grapesc. Zkuste @bach

@basty
    Myslíte https://www.grapesc.cz/?

Jinak z alternetiva jsem dostal nabídku na Icotera i6851-00, která by měla splňovat všechny požadavky a za relativně slušnou cenu.

o 9 měsíců později

hodza Gaoke: Mám kontakt na výrobce

Díky, ale už to není aktuální. Vzal jsem Icotera od Alternetiva a jsem spokojený.

📡 Telekomunikace.cz