Zhodnoťte prosím, řeším chudáka pana doktora, kterému to pravidelně vypadává. Jeho rádio PBE-M5-300 je v bridgi, u sebe má Mikrotik kde na WAN má naši statickou IPv4, natovanou 1:1 za veřejku u nás na GW. O MK se stará někdo cizí, tzn. nedostanu se do něj.
Výpadek je vždy na pár minut, pak se to i samo zklidní, bez restartu zařízení ...
Zaráží mě mimojiné i ten markantní rozdíl mezi TX na WLAN a RX na LAN, jakoby ten Mikrotik něco cpal do LANky pod tlakem.
Na kanále je dost čisto, vzdálenost cca 220m.
Mám podezření na vadnou PBE-300 (možná i ten MK), nicméně teď jak je všude vykradeno, není moc za co vyměnit 🙁

Díky za tipy.

Pri cene litebeam ac gen2 nevidim ziadny dovod drzat stare m5ky pri zivote a uz duplom nie na AC AP kde to len downgraduje vykon...taktiez verzia ros moze byt problem...stalo sa nam, ze nam neprechadzali niektore staticke routy cez MK kvoli ros...po prehrani na poslednu verziu zatial OK, predchadzajuca verzia co tam bola fungovala rok bez problemu...len potom prestala...ako bezne mikrotik problemy, raz za cas je treba menit plienky aj mikrotikom.

nj, ten MK je ale mimo naši pravomoc. problém je mj. v NEdostupnosti ubnt ac produktů 🙁

A neni to problem DFS?

gemb hmmm. Pan doktor jezdí často na dovolenou do Karibiku, jeho žena asi taky, ověřím. Díky.

no jako základ bych viděl že odesílá 100Mbps (co třeba zavirováno asi něco u něj vevnitř v jeho síti, ucpe si linku z domu na powerbeam). Pošli sem případně ještě dmesg (to zařízení nesmí být po restartu, dmesg po 5h nemá smysl)

Souhlasim s kolegou. Zavirovany MK. Cpe na eth max co to da. Pak uz to zarezava bud propustnost na Ap, nebo tarif ktery si p. Doktor plati.

Nemá náhodou otevřený DNS resolver na tom tiku? A nebo něco zavirovaného v LAN, jak píšou výše, setkal jsem se s podobným chováním u nějakého noname NVR.

tak tam dej nejakej mikrotik mezi a torchni to aby vecel co tam leze

ludvik jj, mam pusten tcpdump a loguju to na stroj pobliz pro blizsi zkoumani. zatim ale jako na potvoru klid.

Tak měl by jsi mít NetFlow, tam by jsi měl být schopen ten traffic vidět, pokud tedy máš nějakou formu obrany proti spoofovani ipek ve vlastní síti

📡 Telekomunikace.cz