Ahoj, jde mi o to, že ceny 80GHz 10Gb pojítek dost klesají a roste i jejich dostupnost, no a mě trápí, že kapacita 10Gb je sice pěkná, ale co dělat, když najednou chvilku nebude...
Na krátkých skocích (odhadem do 2km) to nebude tak zásadní a časté, ale u spojů na delší vzdálenosti již ano, kdy předpokládám, že i po delší časové úseky (10ky minut) si spoj podřadí a z kapacity 10Gb bude například 1Gb, MW spoje na to pamatují a mají implementovány tyto protokoly.

Využíváte někdo G.8013 / Y.1731 nebo to řešíte jinak?
Jaké máte zkušenosti - co se vyplatí řešit a co se již tolik neosvědčilo?
Jak je to u velkých operátorů?
Jak je to například s podporou na Mikrotiku?

U nas to riesime tak, ze sa pouziva shaper aj na skupiny zariadeni alebo podskupiny nie len koncovy zakaznici. Takze mame nastaveny nejaky limit v Mbit na dany spoj a po prekroceni to dalej riesi mechanizmus, ktory pomerovo znizuje rychlost klientom skupiny. Tuto rychlost spoja vieme dosadit aj vycitanu cez SNMP. Napr AF24 ma kapacitu 700Mbit vo fullke, ak bude prsat alebo nieco robit co znizi kapacitu spoja, cez SNMP to vycita shaper ktory do tej skupiny nebude pustat obviklych 700Mbit ale len 500Mbit napr...takze nikdy to nezahlti ten spoj, ping je stale normalny len sa znizi dostupna max rychlost klientom ktorych sa ten spoj tyka. Rovnako pri backupoch, po prepnuti na zaloznu linku z nizsou kapacitou ma shaper nastavene tiez iste maximum tej zaloznej trasy atd.

SNMP má tedy výhodu v tom, že není nutná podpora (přizpůsobení) přímo konkrétnímu výrobci MW/HW?
    Jakou má nevýhodu = proč když tu bylo SNMP vymýšlejí ETH-BN?

julian sry,ale pokud ti tece nejakych +5Gbit/s na spoji na 1-2km tak uz by bylo na zamyšlení přejít na optiku že.... o peníze v tomto případě nemůže jít.

Vycitanie cez SNMP je zaujimave riesenie, nestaci len spravne otagovat pakety s DSCP a spravne nastavit QoS na radiu?

• pgb replied to this.

ekrajnak ne, sice priorizujes něco, ale balancingu na ucpaném spojí nedosahneš

kozlicek Ahoj, aktuálně neteče, ale bavíme se o budoucnosti. V současné době si MW zálohuji do kruhu body s optikou, tzn. je například reálné, že mi někdo kopne optiku a pak mi může klidně těch 5Gb opravdu téct přes MW.

📡 Telekomunikace.cz