Ahoj,
Netušíte někdo jestli je to obrovské zhoršení parametrů UBNT M2 za poslední měsíce způsobeno rušením? Přijde mi docela podezřelé jak to postupně klesá...
Je to jenom pro IoT s jedním klientem, teče tam jednou za 5 minut pár set kbps dat, ale občas to trvá i půl minuty než mi data dotečou na server (tenhle graf je jenom průměr). Kapacita downlinku klesne někdy i k hodnotám okolo 1 mbps, což už je v reálu opravdu špatné.

Mám 2,4GHz AP s asi 10 klientmi do 200m, fičalo to v pohode roky, ale posledné mesiace to bol des. Nízke CCQ si klienti striedali niekde kľudne aj 40-50%. Ale pri M2 ani CCQ 99% nie je zárukou kvality a priepustnosť na úrovni do 8Mbps, kdežto pred rokom možno bola v pohode 25-30Mbps. Skúsil som vymeniť AP, zmeniť kanály - nepomohlo.
Stretol som sa aj s tým, že niektorí klienti boli po 14 dňovom uptime s priepustnosťou niekde okolo 0,2Mbps a pri reštarte sa priepustnosť znovu dvihla.
S 2,4GHz na tomto bode som to po 10 rokoch vzdal a začínam migrovať na 5GHz. Na 2,4GHz už vysiela v tejto dobe kadečo, takže na takéto spoje hlavne v meste sa to neoplatí.

bagocina Tohle je na vesnici jenom na IoT, jeden klient, 300 metrů. 5 GHz nepřipadá v úvahu, je to ostrovní systém kde se počítá každá mAh. Jedna NS M5 má příkon min. 10 krát takový než všechno ostatní. Když jsem to v září nasazoval, jelo to perfektně. Podezřelé mi přijde, že to klesá dost postupně, ne zničeho nic...

Na UBNT M5 CCQ pod 97% bolo pre mna uz zle pokial som chcel dostat normalne priepustnosti 😃 Takze CCQ 50% je uplne zle...5 resp 10MHz kanal snad cisty najdes, alebo to prdni na kanal c 14 - 2484Mhz tak to musi ist...je to hola 802.11 ci je to airmax? dost podstatne boli hodnoty airmax quality a airmax capacity.

gemb Je to obyč 802.11, klient je Raspberry Pi Zero W. Obávám se, že užší kanál než 20 MHz to neumí. Jak jsem psal výše, jde o co nejnižší spotřebu.

• gemb replied to this.

jcltm Ja mám taký pokles každoročne aj na M5 spoji s AirGridmi, tiež to na zimu klesne a na jar zasa stúpa, až mám fakt podozrenie na teplotu, hmlu, mrholenie alebo niečo, čo je len v zime.

jcltm cize ty mas AP ubnt a klient rasp....skoda...keby je klient tiez UBNT vedelo by to uzsi kanal.

gemb Rád bych dal jako klienta UBNT a měl to v 5ce, klidně na 5MHz kanále. Ale jako celek to bere do 0,5 W, ktežto UBNT žere několik wattů i když přes to nic neteče...
            Celé mi to běží z 50Wp panelu a 33Ah baterky a teď přes zimu když je furt mlha se to moc nedobíjí...

V 19:00 jsem rebootoval, automatika vybrala kanál o 20 MHz vejš (tj. úplně jinde než před tím) a nepomohlo to, na denním grafu to není ani trochu vidět. Podezřelé je, že to v září jelo úplně suprově a postupně den ode dne se to zhoršuje, připadá mi že to rušení spíš není...
            Normálně bych to přičítal zatečenému konektoru, ale ten není venku ani na AP ani na klientovi.
            Viditelnost je přímá, a fresnelka je taky OK...

To budou domaci Ac routery zasmoli to vse jak 2.4 tak 5

Řekl bych že na podzim a zimu bývá takový klasický jev a to opadávání listí ze stromů a keřů. Takže se začnou lépe šířit magické WiFi signály. Než že by za to vysloveně mohlo počasí.
            Dle mě se jedná o interference z ostatních kanálu ATP...

cheprer Je to dost možné. Zkusím sehnat nějaké lepší antény, ať to nechytá tolik rušení z okolí.
              I mobilem tam vidím několik wifin z kilometr vzdálené betonárky s poměrně silným signálem, takže asi jedou hodně přes limit.
              Poslední dobou se mi zdá, že některé domácí wifi moc v limitu nejedou. Ten placatý Zyxel na stojáka co ho dávají na VDSL je slyšet mobilem ještě půl kilometru daleko skrz dvě zdi a stromy...

Tak dneska to pro jistotu i několikrát spadlo...
              Nevím jestli je normální, abych i mobilem viděl na 2,4 GHz wifi z hotelu (přes kilometr daleko) s ne zrovna slabým signálem. To podle mě v limitu být nemůže.
              A není kam uhnout, všechny kanály jsou poměrně solidně obsazené...

Napadá ma jediné, nejak to odrušiť...
              Lenže odrušiť by si musel osbe strany. Neviem ako odrušiš tú malinu ako klienta...

Mám na jednom místě něco podobného, akorát AP je MikroTik a klient je ESP8266. Vyřešil jsem to směrovými anténami - na straně AP se prdl starý dobrý Pacifik (velké síto) byť hlavně kvůli tomu, že ho za 8 let co se nepoužíval nějak všichni zapomínali sundat, na straně klienta (to pro tebe bude asi zajímavější) se použil malý horn spájený dohromady z měděných plechů (co zbyly z opravy střechy kapličky). Zařízení na klientské straně se upravilo tak, aby zařízení (v mém případě ESP, v tém to Raspberry Pi) bylo za tím hornem, aby standardní anténka zařízení fungovala jako zářič toho hornu. Jede mi to takto momentálně 2 km, strana AP okraj obce, strana klienta okraj druhé obce.

misho Na malinu jsem horkovzduchem připájel IPX konektor, připojil pigtail a na něj 5dBi prut. S tou integrovanou anténou jsem to radši ani nezkoušel.
                  Až se k tomu dostanu, seženu lepší anténu, budu ale muset vyřešit jak ten kabel od ní ucpat v PG16 vývodce.

myghael Díky moc za tip. V mém případě mám na malině dodělaný IPX konektor (jsou tam na něj pájecí plošky a lze tam otočit propojku, je to hotové za pár minut s horkovzuchem a pastou) a na něm pigtail s RSMA, takže není problém připojit jakoukoli anténu.
                  Tip pro tebe - ESP8266 i ESP32 se dá sehnat i s IPX konektorem, obvykle stačí mikropájkou otočit spojku z integrované antény ke konektoru. Pak můžeš připojit jakoukoli anténu.
                  2 km jsou úspěch, v mém případě je to 300 metrů. Na AP mám zakrytovanou PCB yaginu.

jcltm To vím, tohle konkrétní nasazení byl první pokus a nechtěl jsem do toho rýpat. Kromě toho pastu sice mám a používám, ale horkovzduch nevedu. Na dalších místem už tu verzi s konektorem mám, tam potom i u klienta je Pacifik. Ono i zde platí, že nejlepší zesilovač je pořádná anténa, a v jedné polarizaci na 2,4 GHz moc lepších antén než síto Pacifik dnes neseženeš.

Z mých experimentů vyplývá, že když můžu dát pořádnou anténu jen na jednu stranu, tak na AP. A to i v tomto případě, kdy 90% provozu je z pohledu klienta (ESP) upload.

📡 Telekomunikace.cz