• Ostatní
  • Vodotěsná skříň na stožár

Ahoj,
Používáte někdo tyhle skříně?
https://www.abctech.cz/vodotesna-instalacni-skrin-rozmery-410x310x145mm-ip-55_d36544.html
Před pár měsíci jsem jednu namontoval a po prvním dešti byla plná vody. Podle mě je to celé blbě konstrukčně vyřešené tenhle polský $hit.
Snažím se vymyslet jak by to šlo utěsnit, ale jediné co mě zatím napadlo je nějaká stříška.
Podpora Abctechu stojí za prd, připadá mi že si se zákazníky vytírají zadnici - skříň měla v popisu montáž na stožár 40-60 mm a na 60mm stožár jsem to montoval palicí...

jcltm Já bych tomu, ani podle obrázků nevěřil, ven. Radši to hoď do zběru, nebo dej někam do vnitř a ven si pořiď arii nebo sarel, ty aráie jsou zatím nejlepší co jsme měli. Taky se v tom nesráží voda a je to věčné, sic to je o něco draší.

whef tak jestli se v něčem sráží voda je na konstrukci ne značce. Rosný bod si se značkou nehraje. Jinak samozdřejmě nejlepší těsnění je dira na správném místě. Bez toho bych neprovozoval venku nic a jinak o IP55 psát vodotěsná je dobrá markretérovina. Ale co čekat od posouvačů krabic.

dagus : Jasně, já jsem myslel spíš skolaminátovou, plastovou, tedy co používáme arii či sarel. U kovových je to všude stejně, víc se v tom sráží voda, zrovna nedávno jsem viděl jeden utopený venkovní rack ocelový - nebyla v něm dirka. ( Tedy pokud není termoizolovaný. ) V těch plasťácích se mi to nikdy nestalo, se to tam lépe zahřeje a nevede to tak dobře teplo, alespoň co vím, tak tam voda nikdy nebyla.

whef zajímavé je, že jsem slyšel naopak od ČEZáků jak nadávají na nové plastové distribuční rozvodnice, že se jim rosí. Jinak moje zkušenost je že se rosí i plast. Pokud je v noci zima a ráno svítí na rozvaděč slunce, tak se to uvnitř srazí. Prostě je to uvnitř chladnější než venku pokud tam není dost tepelného zdroje.

• whef replied to this.

dagus : Ano taky jsem si vzpoměl na tyhle skříně, když jsem psal tento příspěvek, ale řekl jsem si, že u těch Čezáckých je to tím, že jsou v zemi a mezi zemí a tou skříní nic není, pokud se nepletu, je tam díra a hlína u většiny. Proto je podle mne ten problém. Se to tu myslím i řešilo s optickými sloupky, ale pokud jsou zadělané prostupy a oddělené, tak je to OK ne ?

P.S: Myslím cetin tam má přepážku mezi kabelovou částí a částí kde je RD-Slam a těm to nerosí ne ? Nebo se pletu ? by s tím měli taky jinak asi problém. Je pravda, že třeba ve velké skříni byli větrací mřížky Stego, jako to mají oni.

gemb Ta Mastrelan skříň je prakticky identická jako ten krám, akorát má stříšku přes dveře => nenateče tam. Zkusím ještě vyměnit těsnění za něco lepšího než je ta pěna.
              Zapomněl jsem ještě napsat, že je tam poměrně těžká Pb baterka, takže plast nepřipadá v úvahu. Dírku tam svým způsobem mám (mezi kabely v průchodce). Kondenzace by nebyla takový problém kdyby tam ta voda netekla proudem...

whef hele tolik optickych sloupků nemáme, ale zatím je moje zkusenost spíš negativní. Když na to svítí slunce po ránu, tak to chuť rosit mívá. Ono mít v prostupech trubicky je fajn, ale když do toho dofukuješ a nechceš v tom furt hrabat a není tam metr místa nad koncem trubek, tak tam nemáš prostup jen na trubičku. Osobně betonujeme pod patku a koposky pěním studnářskou penou a trubičky zaděláme gasblockem, ale i tak to někdy trochu rosí.

Co do těch skříněk dáváte? Baterie asi nebude moc ráda za tu teplotu v zimě a v létě, ne?

jcltm Je jasné, že se to tam dostává přes přední těsnění. Když tam máš uvnitř těžkou baterku, je možné, že je celá skříň mírně nakloněna dolů, veškerá voda dopadající na vrch skříně teče kolem těsnění a část se pak dostává dovnitř. Zkus jednoduchou věc - vypodlož skříň tak, ať je lehce nahnutá nahoru (přední hrana skříně je výše než zadní), tzn. větsina vody poteče dozadu a ne dopředu.

darklogic Díky za tip. Vodováhou jsem to měřil a vrch skříně je lehoučce nakloněný spíš směrem ke stožáru. Vypodložit to moc nemohu, protože na tom 60mm stožáru jsem rád že jsou matice celé na závitech.
                  Při nejbližší příležitosti zkusím dát něco nahoru přes ty dveře (i kdyby provizorně kus lina) a nalepit ještě jedno těsnění okolo toho co tam je, aby tam byly jakoby dvě zábrany, aspoň shora.

My máme pár kousků v síti a spokojenost. Nikde ani kapka. Je pravda že u toho uvažujeme a dveře vědomě směrem k větru tedy minimalizovavame boční vítr ale jinak za nás ok s origo držáky

tak otázka vlákna je: "Ahoj,
                  Používáte někdo tyhle skříně?"
                  Jaké skříně prodáváte asi všichni vědí, ale inzerce patří jinam. Kvalita je jinde, cena také, ale na to se jcltm neptal.

jopo a jak řešíte s polystyrene požární bezpečnost?

polystyren je C1 - tazko horlavy a tak sa moze pouzit na tento ucel - izolacna funkcia.

Este pochopím z vonka polystyrén, ale zvnútra? To vám ešte nezhorelo?

📡 Telekomunikace.cz