Měla by to být anténa typu helical s axiálním módem vyzařování. Podle rozměrů bych to typoval na 433MHz.
Nebo by to mohl být pokus o helical s radiálním módem vyzařování, ten by měl chodit na vyšších desítkách MHz. Ale fungovat nebude, protože vířivé proudy indukované v talíři anténu úplně rozladí.
Kdyby to někoho zajímalo, tak je k dispozici krásný opensource prográmek OpenEMS, kde je k dispozici příklad právě na tento typ antén. Při té simulaci třeba ještě člověk zjistí, že ta parabola nevadí zdaleka tolik, jako hliníková podpůrná tyčka uprostřed 🙂
Využití je celkem jednoduché. Nechá se na to chytat komunikace z radioamatérských družic - amsat. Dále meteostanice.
Pak se to nechá použít na dálková ovládání 433, 868MHz - dosah se prodlouží na řádově (desítky) kilometry, ale je to v rozporů s podmínkami provozu.
S tou chytrostí se to snažím nepřehánět, mám ostatně jenom jeden titul z elektrotechniky a anténami se zabývám jenom okrajově v rámci vývoje elektroniky. Menší integrovanou verzi helicalu mám v jednom zařízení pro lorawan a při vývoji jsem se u toho docela navztekal.
Pan Štourač je ještě úplně jiný level, návrhem a výrobou zesilovačů a antén se živí již několik desetiletí a má na to know-how a vybavení. A pokud tady něco řekne ohledně antén, tak má pravdu.