Slýchám kusé informace o nadcházejícím rozšiřování 5 GHz spektra v ČR "už" letos v r.2021.
Je prosím někde shrnuté, co by se reálně mělo uvolnit a za jakých podmínek? Bude to mít nějaký omezení (HW, vysílací výkon, indoor, PtP) nebo to bude legálně použitelné / nastavitelné na současném Mikrotik / UBNT HW na PtMP na klienty?
Rozšíření 5 GHz - ČR - 2021
15.4.2021 vejde v platnost nové všeobecné oprávnění VO-R/12-03.2021-3, které nahrazuje stávající VO-R/12-12.2019-10.
Co oprávnění umožňuje?
Nové vydání všeobecného oprávnění umožňuje využívání rádiových kmitočtů stanicemi pro širokopásmový přenos dat v kmitočtových pásmech 5150–5250 MHz a 5725–5850 MHz. Současně se s touto úpravou nově zavádí podmínka oznamování zahájení vyžívání rádiových kmitočtů v těchto pásmech při použití pro venkovní provoz.
Popis pásem
Pásmo b1 ve frekvenčním rozsahu 5150–5250 MHz nově umožňuje použití stanic i pro venkovní pevné instalace s maximálním vyzářeným výkonem (e.i.r.p.) 200mW.
Pásmo b4 ve frekvenčním rozsahu 5725–5850 MHz je možné využívat s maximálním vyzářeným výkonem 1W. Za podmínek, že v pásmu b4 nesmí být provozovány žádné stanice v ochranných zónách. Ochrannými zóny je myšleno například okolí mýtných bran nebo kruhová zóna o velikosti 13km, která slouží k ochraně radiolokační necivilní služby. Seznam zón je v přílohách 1 a 2, viz str. 10 a 11. Úřad může doplnit tabulku v příloze 2 a vymezit další kruhové ochranné zóny s uvedením doby, po kterou dočasně nelze v doplněných ochranných zónách provozovat žádné stanice. Dále nesmí být v tomto pásmu provozovány stanice ve vzdálenosti menší než 1,8 km od státní hranice.
Stanice využívající pásmo b1 a b4 lze uvádět do provozu pouze na základě předchozího oznámení prostřednictvím registračního portálu https://rlan.ctu.cz, s výjimkou klientských stanic a stanic v režimu Slave. Oznámení nepodléhají stanice s integrovanou anténou, které nepřesahují maximální vyzářený výkon 200mW v pásmu b4. Viz přehledná tabulka níže.
Takze huraaaa mozno za rok aj na Slovensku.....
V ČR vlastně k žádné změně nedojde, jen to už ČTÚ nebude moci pokutovat. Chudáci malí.
A nějaká norma ke kanálování v 5725–5850 MHz? Není, bude, nebude?
Jsem z toho nejak jelen.... z toho co pise i4 a prepisuje tu pintero to vypada, ze muzu tato pasma vyuzivat. Slysel jsem ale zase, ze v pasmu 5150–5250 MHz bych napriklad u zarizeni (mANTBox 52 15s) ktere pouzivam musel snizit tak hodne vykon, ze je pak dosah kolem 300m.
U pasma 5725–5850 MHz zase pry na trhu neni zatim zadne certifikovane zarizeni, ktere lze pouzit. Pritom kdyz se podivam na portal rlan od CTU tak jsou tam stovky registrovanych stanic 5200 a 5800.
Jak tomu mam teda rozumet? Muzu pouzivat ty pasma se stavajicim HW (mANTBox 52 15s) aniz bych resil snizeni vykonu a v 5800 to, ze to nema certifikaci?
Dekuji
Pokud dodrzis vykon, tak ano, takze vykon snizit a hotovo.
Vsetci pouzivaju nastavenie superchannel / compliance test resp po novom v ubnt licensed...ziadna veda kto by to riesil. Lenze nad 5800 uz nie kazde radio chodi dobre, casto je tam signal horsi aj o 10db a pod 5100 je to rovnake. Co sa tyka kanalovania, pre mna existuje len jedno jedine a to kanalovanie po 5MHz. Nejake klasicke kanalovanie po 20MHz uz davno neriesim a idem tam kde je volno, casto pomoze posunutie o 5Mhz bokom a zrazu mam poriadny kanal.
kozlicek To mě bylo jasné od začátku. Chápu že jsem asi divnej, ale v tom případě mi uniká význam nového VO, když na čísílka v něm uvedená stejně všichni z vysoka kašlou.
Jako na jednu stranu O.K. - ČTÚ otevřelo nové pásmo (které se stejně víceméně ilegálně používalo) akorát omezilo použitá zařízení na taková, která mají příslušný papír. Zatím ale žádné takové není na trhu, ale nikomu evidentně nepřijde divné, že takové spoje se hromadně registrují....
- Upraveno
Jaktože zařízení není na trhu?
Když se podívám na 5150–5250Mhz tak zde vidím normu ETSI 301 893 což je stejná norma jako pro stávající pásmo 5470–5725 MHz. Čili 5,1Ghz lze využívat se stávajícím hw. Stačí dodržet výkon 200mW = 23dB
Pásmo 5,8Ghz - norma dosud nestanovena (stejné jako u 60Ghz)
- 11) V případě, že nebyla stanovena harmonizovaná norma, musí být zařízení, které umožňuje využívat kmitočty v takovém úseku,
posouzeno podle modulu B+C nebo modulu H nařízení vlády č. 426/2016 Sb., o posuzování shody rádiových zařízení při
jejich dodávání na trh (tj. posouzení shody Oznámeným subjektem, označení zařízení CE + 4místné číslo).
Pokud se pletu tak mě opravte. Díky
pro nás to znamená přeladit všecha rádia co jela v SRD v 5,8GHz (25mW) do 5,2GHz (200mW) a rozšíření stávajícího pásma s nutností registrace AP... To není špatné... pololegální SRD dostalo 8x vyšší výkon jen ho musím posunout jinam.
Spíš mi poraďte jak mám naladit mikrotiky do 5,8GHz... když si vypíšu interface wireless info hw-info wlan1, tak by to umět mělo, ale nespojí se mi to.... scan list default, superchannel, country debug. AP se zdá že vysílá ale nespojí se mi to.