Jsem z toho nejak jelen.... z toho co pise i4 a prepisuje tu pintero to vypada, ze muzu tato pasma vyuzivat. Slysel jsem ale zase, ze v pasmu 5150–5250 MHz bych napriklad u zarizeni (mANTBox 52 15s) ktere pouzivam musel snizit tak hodne vykon, ze je pak dosah kolem 300m.
U pasma 5725–5850 MHz zase pry na trhu neni zatim zadne certifikovane zarizeni, ktere lze pouzit. Pritom kdyz se podivam na portal rlan od CTU tak jsou tam stovky registrovanych stanic 5200 a 5800.
Jak tomu mam teda rozumet? Muzu pouzivat ty pasma se stavajicim HW (mANTBox 52 15s) aniz bych resil snizeni vykonu a v 5800 to, ze to nema certifikaci?
Dekuji

Pokud dodrzis vykon, tak ano, takze vykon snizit a hotovo.

gigi_l No certifikované zařízení pro pásmo 5725 - 5850 jsem taky nenašel, tak buď blbě hledám, nebo na to všichni kašlou a používají stávající rádia....

Vsetci pouzivaju nastavenie superchannel / compliance test resp po novom v ubnt licensed...ziadna veda kto by to riesil. Lenze nad 5800 uz nie kazde radio chodi dobre, casto je tam signal horsi aj o 10db a pod 5100 je to rovnake. Co sa tyka kanalovania, pre mna existuje len jedno jedine a to kanalovanie po 5MHz. Nejake klasicke kanalovanie po 20MHz uz davno neriesim a idem tam kde je volno, casto pomoze posunutie o 5Mhz bokom a zrazu mam poriadny kanal.

kozlicek To mě bylo jasné od začátku. Chápu že jsem asi divnej, ale v tom případě mi uniká význam nového VO, když na čísílka v něm uvedená stejně všichni z vysoka kašlou.
      Jako na jednu stranu O.K. - ČTÚ otevřelo nové pásmo (které se stejně víceméně ilegálně používalo) akorát omezilo použitá zařízení na taková, která mají příslušný papír. Zatím ale žádné takové není na trhu, ale nikomu evidentně nepřijde divné, že takové spoje se hromadně registrují....

Jaktože zařízení není na trhu?
        Když se podívám na 5150–5250Mhz tak zde vidím normu ETSI 301 893 což je stejná norma jako pro stávající pásmo 5470–5725 MHz. Čili 5,1Ghz lze využívat se stávajícím hw. Stačí dodržet výkon 200mW = 23dB

Pásmo 5,8Ghz - norma dosud nestanovena (stejné jako u 60Ghz)

• 11) V případě, že nebyla stanovena harmonizovaná norma, musí být zařízení, které umožňuje využívat kmitočty v takovém úseku,
          posouzeno podle modulu B+C nebo modulu H nařízení vlády č. 426/2016 Sb., o posuzování shody rádiových zařízení při
          jejich dodávání na trh (tj. posouzení shody Oznámeným subjektem, označení zařízení CE + 4místné číslo).

Pokud se pletu tak mě opravte. Díky

pelirob kozlicek

super, konečně nám něco povolí a furt držkujeme. Kontrolu na vás.

honzam takze nizsi frekvence muzem kdyz dodrzime vykon kterej ctu stejne nezmeri na miste ani omylem ale vyssi nejde protoze zadny zarizeni na trhu nema zatim spravne ce

hapi nedrzkuju, jen konstatuji z takovy stav bohuzel je.

pro nás to znamená přeladit všecha rádia co jela v SRD v 5,8GHz (25mW) do 5,2GHz (200mW) a rozšíření stávajícího pásma s nutností registrace AP... To není špatné... pololegální SRD dostalo 8x vyšší výkon jen ho musím posunout jinam.

Spíš mi poraďte jak mám naladit mikrotiky do 5,8GHz... když si vypíšu interface wireless info hw-info wlan1, tak by to umět mělo, ale nespojí se mi to.... scan list default, superchannel, country debug. AP se zdá že vysílá ale nespojí se mi to.

matess protože stanice nemá nastavený správně scanlist

matess
              Nevim jestli reaguji spravne, ale otestoval jsem to na superchannel a country etsi2 a mam spojeno

matess Máš na obou stranách stejnou verzi routeros? Byl tam bug, že na starších verzích byly kanály o něco posunuté a spojily se mezi sebou pouze stejné verze.

5.2 je stejně zabitý domácíma WiFinama. Navíc po registraci asi nikdo nezaručí nějakou ochranu, že tě někdo nezaruší. Registruje se to jako všesměr.
              Pořád si nejsem jistý těma 5.8 a MK zařízeníma jestli splňují podmínky pro provoz. Chápu správně že pokud je do 23 dB EIRP a intefrovaná anténa, tak se registrovat nemusí a do 1W (30 dB EIRP) se musí registrovat?
              Docela bych nerad, aby mi něco přistálo v datovce jen kvuli tomu, že jsem špatně pochopil zákon.
              Díky

laibir nechápu co nechápeš na tom, ze v jednom pásmu můžeš použit 200mW a v druhem 1000mW to už není o tom, ze něco nechápeš ale spis o tom ze zjevně bezdratum moc nerozumíš. Protože nevěděl co je 200mW EIRP je fakt smutne. A promiň nemyslím to jako urážku. Konstatování faktů spis.

Trochu jako urážku beru...vykony jsem řešil snad jako jeden z mála v okolí od roku 2000. Jenže se tím trochu člověk degraduje opti konkurencí, která svítí od 4.9-6.1 a výkony neřeší. Spíš mi šlo o opravdu správné pochopení toho co tím ČTÚ myslí, jestli tam nemají nějakou kličku, aby mohli kasírovat pokuty jen tím, že se jim člověk napráska dobrovolně. 5.8 už řešit nemusím, protože to je tady stejně pasé.

na ten mikrotik se ještě podívám. Pravda že scanlist jsem nechal default - zkusím jej upravit.

Co se týká registrace (nebo teda oznámení abych se držel terminologie) na čtú tak registrovat se musí 5,2 i 5,8GHz

📡 Telekomunikace.cz