Zajic mam tady jeden Zyxel VMG4005B (nebrandovany Terminator), koupeny loni na podzim, aktualne bez vyuziti. Pokud se tedy nedomluvite s ISP, aby Vam zmenil sluzbu na takovou, ktera je vcetne Terminatoru (jde to i na jednoparove linky), tak bych ho asi mohl postradat. Jednodussi je ale domluvit se s ISP...
VDSL modem
Je to tak, je to už docela běžný stav, že to jede přes jeden pár. Ještě k tomu tvému: "Podle všeho bych měl být okolo 700-800m". To znamená přesně co? Je to sice extrém, ale už jsem zažil případ, že vrátnice jistého JZD volala svému předsedovi do jeho kanceláře vzdálené cca 100m za meziměstský tarif, protože mezi nimi procházela hranice UTO a délka drátů byla několik desítek kilometrů. mpcz, 9mar2021
Jinak autorovi vlákna ještě doporučím toto vlákno:
https://ispforum.cz/d/30118-obecne-o-vdsl-modemech/6
Na jeho základě jsem zakoupil Zyxel VMG4005-B50A, ale nakonec jsem ho nevyzkoušel protože linka nakonec nejela více než 100Mbps (dle odhadu to mělo být až 250 Mbps), takže mi bylo líto ho tam nasadit, když stačil obyčejnější modem a nasadil jsem tam Zyxel VMG3312 v bridge (funguje také v pohodě).
- Upraveno
kolombo To je ale docela škoda koupit si Zyxel VMG4005-B50A a nepoužít. Minimálně by mě zajímalo jak je to s tím Annex A anebo se to opravdu přepne na Annex B či to pod Annex A nějak změní poměry. :-)
Vůbec tu nejde o 100Mbits (17a nebo bonding 2x17a), 250Mbits(35b) apod. Jde jenom o to si udělat pořádné zakončení na VDSL lince s modemem, který si na nic nehraje a slouží hlavně jako modem a za něj třeba Tika, to je už na každém...
Jestli třeba Zyxel VMG3312, tak se na to podívám a zařadím ho mezi kandidáty. Díky za tip.
EDIT: Ale co se dívám na dokumentaci VMG4005-B50A, tak ta je Annex A a jenom verze B60A je Annex B. Nevím jestli to jde nějak forcnout. Ale pochybuju. https://spdl.zyxel.com/VMG4005-B50A/user_guide/VMG4005-B50A_V5.15.pdf
Zajic na Ostravici bych volil Yellow Point a vyprdl bych se na DSL, tihle kluci, co také občas školím, jsou skoro sousedi, pokud vím, tak Ostravice 66E - jestli si dobře pamatuju
ale tot jen můj názor
jinak jak píše MPCZ vyřešit chybovost, pak řešit operátora, co dá Terminátor, třeba VIRIDIUM ;-)
Není ten Annex A nebo B rozhodující pro ADSL a pro VDSL nikoli?
Já to kupoval právě kvůli profilu 35b...
Používáme ještě ZyXEL VMG8823-B50B (také v bridge a v pohodě), ale už se loni nedal sehnat, proto jsem nakonec koupil ten VMG4005-B50A