Zdravím,
možná to sem úplně nepatří, ale třeba někdo bude schopen poradit.
Aktuálně mám na domě wifi od místního poskytovatele, ale v důsledku výstavby předsunutého DSlamu pár metrů(tak 20) od domu jsem chtěl přejít na VDSL 250. Bohužel samotná telefonní přípojka přímo k domu byla zrušena, takže se musí vybudovat nová. To, že Cetin tu několikrát poslal techniky, kteří daný problém neuměli řešit, protože dělají něco jiného bych ještě přešel. Nyní již ke konkrétnímu problému. Sít je v celé ulici vedena přes stožáry ČEZu, nicméně Cetin (přesněji jejich externí firma, kterou zatím nebudu jmenovat) přišli s řešením, že by bylo lepší to vést od souseda přes jeho střehu vzduchem a ne přes stožár ČEZu, který je přímo před našim domem. Bohužel soused z naprosto logických důvodů nechce zřizovat žádné věcné břemeno, když ví, že všude v ulici to jde přes sloupy ČEZu.
Metronet nám aktuálně tvrdí, že ČEZ Cetinu zamítl zřízení věcného břemene na daném sloupu. To bude nicméně nesmysl, protože všude v ulici to je, navíc jsem před několika dny viděl auto dané externí firmy montovat kabely na stožár ČEZu o pár domů dál. Na Metronetu nám pouze poradili, at zkusíme sami kontaktovat CETIN s tím, ať nám řeknou důvod zamítnutí. Tam se ale s koncovým zákazníkem nechtějí vůbec bavit. Navíc v důsledku této poptávky změnili na mapě připojení údaje o ss tím že pevný internet tu vůbec nelze zřídit, takže není možné udělat ani žádnou novou poptávku u jiného poskytovatele.
Osobně mám za to, že technik dané externí firmy vůbec o zřízení věcného břemene ČEZ nepožádal a prostě jen řekl, že to nejde, komunikace s ním byla velice pochybná a od začátku tvrdil, že to ČEZ prý vždy zamítne (což postrádá logiku).
Nemá někdo prosím nápad jak to řešit? Metronet s tím prý už nic neudělá, v Cetinu mi po telefonu řekli, že jediné co ví, je zamítnutí ze strany souseda a externí firma nekomunikuje a nová poptávka není možná.
Díky.
Neschopnost CETINu zřídit přípojku, jak postupovat?
- Upraveno
Obecně ve spoustě měst je v současné chvíli stopka na kabeláže po sloupech a vše nové musí do země. Mezi barákama by to ještě prošlo, ale chápu ČEZ, který je nucen svoje vlastní sloupy bourat a dávat kabeláž do země - proč by povoloval cizí kabely na sloup, který dost možná během relativně krátké doby půjde k zemi a on by musel řešit co s tou cizí kabeláží.
Záleží co to bylo za jiného technika a co na stožár ČEZu montoval a zda to měl povolený. Je možný, že montoval něco jiného, než pevnou linku, tak to ještě prošlo.
Tak ono, kdyby CETIN nabídl variantu s výkopem, nebyl bych proti, ale to vůbec nezmínili.
- Upraveno
kozlicek Jestli je to 20 metrů a k tomu kus po jeho pozemku tak by to asi bylo finančně únosné. Ale co nechápu je to, proč byla telefonní přípojka zrušena? To někdo vyvíjel takovou aktivitu že když zrušil pevnou musel jít dolů i kabel?
Za mě to má jediné řešení - je potřeba aby se to v CETINu dostalo k někomu kdo ví co s tím. Buď od někoho sehnat kontakt na kompetentní osobu nebo je bombardovat dokud se to nedostane k té správné osobě. Tohle je bohužel všeobecný problém s velkými korporáty.
- Upraveno
Jedna z dalších možností ke neexistence volných párů v kabelu. Navíc, požaduješ 250M, což znamená na každý pád páry dva. Páry musí být volné a ještě k tomu kvalitní. Závěsné kabely většinou nemají kapacitu takovou, jako zemní, bylo by asi nejlepší zjistit, jaká je vlastně konfigurace sítě, z popisu to není úplně zřejmé a řešit konkrétní problém. Pokud je DSLAM pouze 20 metrů od hranice tvého pozemku, určitě by nebylo složité vykopat zemní kablík sám, nejlépe za poradenství s odborníkem. Existují také party kopáčů, asi víte jaké, které není problém najít a 20m vykopou, než řekneš švec. Párkrát jsem je použil a naprosto v pohodě. Stálo to pár korun. Určitě to bude nesrovnatelné s cenou jisté firmy, kde ti přijede četa zaměřovačů, projektant, vedoucí čety, do toho pár lidí s naceněním atd. a nedoplatíš se. Také musí být souhlas majitele pozemku, to je jasné a bohužel někdy problematické. Jak bude kabel, dá se většinout dosáhnou toho, že to jistá firma zakreslí do své dokumentace a linku zřídí. To, že někdo již nedá souhlas na montáž na sloup může být klidně realita, stačí jeden přípis z velitelství a co bylo, už nadále nemusí platit. Také se stává, že jiný žadatel o přípojku ji dostal přes sloup z jednoduchého důvodu, že energo sloup stojí na jeho pozemku a nemusí mít vyjasněné povolovačky z minula. Pak platí, že: nedáte povolení, tak "si přesuňte sloup za můj pozemek". Výsledek jednání je pak zřejmý. To jsou samozřejmě jen teorie, ale pravda se dá při troše námahy zjistit. mpcz, 12mar2021
- Upraveno
No to si nemyslím. Když proberu Realizované linky, tak už na 200m z toho vytáhnout 200M je i na dobrém kabelu problém. Proto je lepší vždy volit dvoupár, samozřejmě pokud tam volné páry jsou, protože to je za stejnou cenu a pak taháš opravdu to, co platíš. To nemluvím o potřebném modemu, který je docela drahý. Pro případ poruchy páru mám možnost chodit jen po jednom a nemusím čekat na kabeláře. Když mám zřízeny dva páry, už mi je nikdo nesebere a po nástupu lepší technologie mám zase možnost jít výše. Protože v budoucnu už může být kabel plný. A do výměny kabelů se jistá firma nějak moc nežene. Stará kabelová hlava se šroubky nevypovídá nic o kvalitě kabelu, na který je připojena. Klidně to může být 0,8 v mědi, ale také stará papírová izolace na 0,4, ještě k tomu navlhlá. To ví jen kabeláři nebo měřič. mpcz, 12mar2021
S vedením po stožárech ČEZu je vždy problém a v tomto případě, lze CETINu věřit.
Je to podle lokality, ale pokud na tom dotčeném sloupu žádné vedení není, tak ČEZ nové VBř nepovolí. V současnosti se povolují, pouze rekonstrukce a případně, přidání kabelu ke stávajícímu vedení.
Další problém je, že ČEZ má ve smlouvě podmínku, že pokud se rozhodne rušit sloupy, musí Cetin demontovat svoje vedení na své náklady a ještě je to většinou v horizontu cca 6 měsíců.
Co se týká nové "zemní přípojky", v současné době Cetin metalické přípojky víceméně nezřizuje. Každopádně veškeré náklady na zřízení by šly za Vámi. Jelikož se jedná o přípojku do 100m není potřeba územní řízení, ale je potřeba vyřídit veškeré vlastníky ( VBř ) a správce sítí.
- Upraveno
mpcz Ty asi opravdu nevíš o čem mluvíš. CETIN ti zřídí dvoupárovou přípojku jenom v případě, kdy na jednom páru dosáhneš max na tarif 50. Pak ti z toho udělají na dvou párech 100. Dvě 100kové linky spojit v současné době u CETINu nejdou, i když to Terminátor sám o sobě umí. Realizované linky i na starých závěsných kabelech právě fungují s Terminátorem opravdu dobře, těch 200/25 na 300 metrech vedení je reálná přípojka.
Já myslím, že vím. Pokud lozíš po sloupech jako řadový pracovník, nemusíš samozřejmě vědět všechno. Linky s Terminátorem a 2 páry na 250M (celkem) lince jsou již v provozu, technologie funguje. Není možná nabízena každému, to nemohu posoudit. A tak je to vždycky všude: z počátku jen někteří, za měsíc třeba všichni. mpcz, 12mar2021
jcltm hlavne se diskuse ponekud zvrhla. Dvouparova dvoustovka s profilem 17a v nabidce tak nejak je i neni, ale dneska nezrizuje cetin ani dvouparovou stovku, aby mu objednavky zase nezahltily system. V nabidce je realne jen dvouparova padesatka. Kazdopadne na par desitek metru by CETIN rozhodne nezrizoval dvouparovou 250, to nedava zadny smysl. (Natahnout viceparovy kabel naopak smysl dava velky.)
K puvodnimu dotazu, pokud je DSLAM 20 metru a ma se kopat, tak uz by skoro davalo smysl si nechat polozit mikrotrubicku a zafouknout optiku. Cena za vykopove prace bude podobna, do 100m by to snad mohlo byt bez uzemka jen "na pripojku", a cena materialu v tom zbytku nehraje tak velkou roli. Jen najit toho spravneho cloveka v CETINu, resp. u ISP, ktery to s CETINem domluvi. Jo a taky to asi nebude zrizeni za korunu, no...
No jen částečně jiná. Nyní je tolik objednávek, že se to moc nehýbe. A řeší se "rychlé" věci. To nemusí za měsíc platit. Když to vztáhneme na dotaz kolegy, možná to bude dřív, než se on prokličkuje všemi nástrahami, co na něj čekají. Tipl bych si na to. mpcz, 12mar2021
Kolega nema vedeni. Pokud by se mela realizovat pripojka vykopem, bude to nejspis na mnohem dyl nez jeden mesic...
"Byla zrušena" si vykládám tak, že přípojku někdo před lety vystříhal, protože už jí nebude potřebovat. Cetin ji má v evidenci a tak tam pochopitelně poslal připojovací techniky a ne někoho od výstavby sítě.
Nechal bych si z CETINu udělat vyjadřovačku ke stavbě "Úpravy objektu XXX" a v žádosti zaškrtnul že požaduji připojení stavby na síť. Takto by se možná dalo dostat ke správným lidem. Pokud je to opravdu 20m, nemusela by být nereálná realizace (napůl) svépomocí.
Troska nechapem, pokial to ma dotycny 20m k pripojnemu bodu, je to na jeho strane ulice a je tam zeleny pas tak za tu dobu co sa to tu riesi tam uz mohol mat vlastnorucne natiahnuty kabel 20m, to je tam max cez jeden pozemok pred susedom...