Zdravím, řeším u nás narůstající rušení v pásmu 5GHz a zjistil jsem, že ho způsobuje O2 Smart box, který ve výchozím nastavení s automatickou volbou kanálu si většinou "vybere" kanál 106 a šířku kanálu 80MHz, čímž spolehlivě ruší venkovní 4 kanály, neboť to zřejmě jede i vyšším výkonem než na kanálech pro indoor. Na jednom místě jsem naskenovat vícero těchto modemů, všechny jedou okolo kanálu 106, 5490-5570MHz. Změna nastavení je možná jen přes jednorázové heslo vygenerované alikací O2 Smart Box, která zase pro registraci vyžaduje přihlášení přes O2 ID. Takže to není úplně triviální, že by si to běžný uživatel dokázat upravit. V nastavení boxu je možné přitom nastavit kanál 36-64, tak nevím, proč je box primárně nevyužívá ? Jedině, že by jel schválně na těch outdoorovejch frekvencích vyšším výkonem, aby měl ten reklamou deklarovaný vyšší dosah a jako bonus to ještě postupně zlikviduje případnou konkurenci wifinářů. Co s tím, podnět k ČTÚ ohledně rušení, jak to tady čtu, asi nemá cenu a běhat po ulici s mobilem a skenovat a přenastavovat O2 krabičky taky není řešením, tak snad jedině přeladit do nového pásma nad 5725 MHz a nechat spodek pásma na pospas O2 ?

Jediným řešením, ale i tak nereálným, je prokázat, že zařízení něco porušuje, a podat podnět na ČTÚ.

Pokudvím, tak pouze nižší kanály jsou rezervované pro indoor, ale nikdo nezakazuje použití 5500Mhz+ pro indoor. A proč by O2 nepoužilo frekvence 5500+, když jim to umožní vyšší výkon (tím pádem větší dosah, vyšší rychlosti, ....). Bohužel asi nic neporušují.

Šetření pásmem a "slušné chování" je jen určitý morální standard některých ISP, ale ani menší ISP to často nedodržují (Starnet je dokonalý příklad, každý z nás by určitě přispěl několika dalšími příklady). Tak proč by to mělo dodržovat O2 - nic by tím nezískali a zarušení konkurence je jen bonus.

Taky jedu doma 5500+ na indoor AP/zahradě. Ale já si aspoň oskenuju okolí a znám se s technikama v okolních firmách, takže jsem při montáži poslal pár SMS s plánovanýma frekvencema, abych nikomu neudělal problém (jsem v údolíčku, takže kromě AP na svý střeše nemám moc koho zarušit)

📡 Telekomunikace.cz