Ahoj, z jistých důvodu píšu z anonymního účtu. V jedné lokalitě máme problém s jednou naší "konkurencí". Kvalitou to tedy moc konkurence není, ale o tom jindy.
Poslední měsíce s nimi máme veliký problém.
Příklad: V jedné menší vesnici jsme společně s jedním místním providerem již pár let. S nimi je super dohoda a oba jsme v limitech. Přišla sem k nám tato konkurence. Uplink si natáhla (dostali se na úřad, kde již vysílá naše dobrá konkurence) prý přes UBNT NanoStation 5AC (nemám tam přístup, to je od technika konkurence) se šířkou 60MHz záměrně tak, aby rušili nás, takže výborné.. Rozsvítili tam nějaký UBNT všesměr taky v 60MHz a ten má náhodou frekvenci tak, aby rušili PTmP konkurence. Je jasné, že je to záměrně, protože při změně frekvence na našem APčku se přeladil spoj tak, aby rušil. Konkurenci to tolik netrápí, protože tam asi ani žádného klienta nemají a tak je všesměr netrápí, ale nám podle využití airtime přijde, jak kdyby přes ten spoj nonstop tahali nějaký btest nebo tak něco, protože frekvence jejich všesměru je oproti ptp čistá.
Příklad 2: To asi ani nemá smysl rozepisovat, je to něco podobného, akorát ve městě.

ČTU nás slušným způsobem poslali do míst, kam slunce nesvítí, takže by to chtělo nějaký lepší způsob odplaty. Domluva s nimi není a jako sorry, ale je jasné, že je to cílené, když např. uhneme na frekvenci, kde je volno a neruší je to a oni udělají to samé... Navíc k čemu jim je všesměr na 60MHz, když nabízí 30! Mbps a klienti tam stejně nejsou.

Děkujeme předem za případné rady, co s nimi. P.

qwerty91 ked su neni klienti a len tam svietia nove APcka tak to nema ako rusit...maximalne ten uplink ak nim zenu stale btest,tedy to rusi. Nuz zalezi na zmluve, tuto u nas maju niektore firmy najomne zmluvy postavene tak aby tam ziadny iny lokal s 5GHz nemohol ist a mobilkari nikoho netrapia.

qwerty91 Sakra, jak me to připomíná sta r n e t ... xD. Tohle by mel vyřešit majitel nemovitosti a udělat pořádek, třeba pevně danou frekvencí pro každého. Pokud to nekdo poruší tak sankce / výpověď.

gemb No proto jsem říkal, že konkurenci to netrápí, ale nás jo. Podle technika od nich tam mají jen příjem a tenhle všesměr a všesměr je čistý, počítám s tím, že tam musí jet nějaký btest nebo tak něco, nevím, kam jinak by to teklo 😃

orel005 Kéž by to řešili, ale asi jim to sype nějaké ty drobné a tak to neřeší. Starnet to není, ten se tu chová Xkrát lépe 🙂

qwerty91 Blbne vam to? musite jit za vasim tamhletim sousedem, problem vznika u nej ...

iTomB No ale to ap není u "souseda", nýbrž přímo na střeše OU.

Nikdy jsem rušení nějak neřešil, ale tohle je prostě totální sviňárna. Uplink sem má vysokou kapacitu, protože odsud krmíme další apčka (fakt to není 5ka), tak tam naházím 60ku jako PTmP nebo nevím 😀
            Nikdy jsem nikoho neudával nebo tak, ale tady to prostě asi jinak nepůjde. Prostě kdyby to bylo omylem, tak co, stane se, ale tohle.. zkusím ještě prudit majitele toho ISP a uvidíme, ale šance tomu nedávám.

• sidi replied to this.

Zname to asi všichni ve vesnici s par barakam kde leta stacil AC omni a 5tkovej prijem tak musim davat 10/17/24 na prijem a pro 10 lidi 2 x 40st. sektor debilita !!! Protoze S...net a jejich priblby posunty frekvence o 5Mhz a tak podobne. Zkusenost z vesnice kde opravdu leta bezel 5tkovej prijme na antenach od pane Stourace a daval 150Mbit ted stezi protlacil 50 stejna frekvence stejny ac bordy. Vzduch samo ze zasranej tema plastosrackama od ubnt...

qwerty91 Tak jedině jít na úřad, vysvětlit jim co dotyčný dělá a doufat, že tam nemá známé, nebo tam nenechal "obálku".

Taky nejsem fanda udávání, ale když je to chování úmyslné, dlouhodobé a cílené, tak co jiného dělat?

sidi Vsak muze na urade podat oznameni za porusovani zakona ... viz zamerne ruseni. A at si urad necha udelat vizitku, ze podporuje porusovani zakona ... 😃

Použij poradne anteny a nebudeš mít problém... RF elementy nebo od Stourace. Tato nejmenovana firma todle zkoušela praktikovat i u nás. Naladí jsem sektor a za 2 hodiny sem je stanoval ze 500m se signálem -30 má stejném kanálu. Dokonce mám o někde fotku 60cm paraboly mířící primo na naše AP. Daly se anteny 30stupnu horny, na každou 8-10 klientů, 40mhz kanály s tx power 30 (i klient) a nv2 kvůli deauth ramcim co posílali z těch prism hraček. Zabralo se cele pásmo ze všech AP tak aby jsme nerušili sami sebe a nechalo se to půl roku. Od té doby klid. 🙂 žádný srani s kurvama... Ještě jsem si vzpomněl dokonce nám prelezali střechy na radové zástavbě a sklápěli LHGcka do zemi... když byli třeba u souseda.

crazyape no keby mi sklapaju anteny tak uz by sa to riesilo inak, ziadne urady alebo riesenie frekvenci..dostanu na drzku a hotovo. To uz je pekne trapne chodit a sklapat anteny....totalne socky. U nas mame taku amatersku konkurenciu, po prichode optiky od nas sme im pretocili za rok 60 klientov v jednej dedine a nic s nimi nemame 😃 este som im aj zvaral drop 😃 takze hentake socky fakt nechapem...

crazyape Přejít kompletně na 30st horny je hezký, ale dost drahý (většinou jsem na vesnicích pokrýval tak 200-250°, což je dost hornů). Ve městě jedině horny, ale na vesnici s pár lidma/čistým pásmem to je plýtvání penězma.

Hlavně když jediným důvodem je 1 blbec co úmyslně ruší nějakou levnou hračkou.

gemb Bohužel jsem párkrát už narazil, že takovýhle socky samy škodí jak to jde, ale stačí jim udělat něco sebemenšího a okamžitě to neskutečně hrotí. I blbá facka by se jednoduše mohla dostat k soudu. 🙁

gemb asi tak.vlakno v zemi, to nikdo nesestreli.

ppp76 no to sice jo ale to uz je na PCR a muzes to vymahat narozdil do 5ghz pasma, kde muzes prd.

Aha! Mám podobné zkušenosti. Jsem si myslel že to je jen moje paranoia.

sidi hele je to plytvani, ale k ničemu to taky není. Jede to pak lip, můžeš pustit větší rychlost atp. (Tím získat víc klientů protože oni si to řeknou v hospodě ze platí 30 mega a jede to 70) a na AP nemusíš chodit protože už není co upgradovat. Pokud mas AP kde mas 50 lidi a mas tam dat 8x horn tak to včetně elektroniky rbm11+r11ac vyjde na 32 tis. ... 50x 300 s DPH je zisk dejme tomu 10k/ mesic. To je úplně v klidu do toho narvat 30 tis. V konečném důsledku se to s trochou stesti ještě vrátí.... taky jsme takdle konkurenci přebrali 3/4 obce. Holt risknes investici. Vždy to není o tom začínat na vsesmeru a 5Ghz připoji.
                        sprry za preklepy píšu z mobilu.

crazyape Jo, tak 50 kliošů je v pohodě, tam to má smysl. Nějak mám v hlavě jakou malou vesničku 10-20 klientů. Tam to je s nějakou protislužbou za AP, uplinkem v 10/17G, ... celkem nic moc zisk a 30k za AP bolí.

Hodím tam 3x LiteAP 90° a jsem vysmátej za pár korun. Směr, který naplním (>10 klientů/AP) teprve pak rozstřeluju na horny.

📡 Telekomunikace.cz