Zdravím,
zajímalo by mne, zda existuje nějaké zařízení, které by mi umožnilo MultiPoint na 1.3km s propustnosti 200+ Mb/s.

Bohužel v tomto místě mám zdroj pro dvě AP a nejsem schopný na každé AP udělat p2p, protože není místo pro dvě antény.
Je něco co by jste mi poradili?
Díky ;-)

V jakém úhlu jsou ty dvě AP?

LTU PTmP, samozřejmě záleží na úhlu.. Max 8 CPE.

Proč max 8 CPE? Tam je nějaké omezení?

honzam Zatím to umí obsloužit jen 8CPE. I když se proslýchá že jednou půjde víc.. I když věřit tomu, když původně se říkalo že AF5XHD půjde používat jako PtMP CPE a taky nic.

No, LTU jsme zkoušeli, je to prostě v zarušeném pásmu 5GHz. Sice někdo tvrdí že je to odolnější proti rušení, ale fyziku neokecá nikdo.
          Zkusil bych navrhnout 9Ghz od Peterky? Snesitelná cena, a Mikrotik na PtMP jede.

jakduch Cituji I4WIFI:

Jaký je maximální počet CPE na AP v režimu LTU PtMP?

Maximální počet aktivních CPE na AP v režimu PtMP je 255 účastníků (v současnosti umožňuje LTU Rocket 64 klientů, bude se rozšiřovat v budoucím firmwaru)

LTU vie dosť klientov toľko čo wifi, limit 8 klientov je na 60tke s qualcommom ach...

gemb v úvodním fw bylo přímo 8 limit, psal tu to v 05/2019 ubnt-vlad. Mám jediný testovací PtMP setup s 2CPE, takže jsem změny nepostřehnul.

Trnec výrobce si to nemyslí. Ale to je na každého rozhodnutí.

jakduch
              AF5XHD ako CPE - oficialne je to podporovane uz dlhsiu dobu oproti LTU AP, nestacilo by tam nahrat spravny firmware?

Ahoj máme nasazeno LTU v menším městě cca 8000 obyv., jako klienty používáme LTU-LR a LTU-Pro a na 30 Mhz to dává nějakých 190/45 duplexně.

Na jednom ap máme nějakých 10 klientů a ta kapacita se nijak výrazně nesnižuje. Můžu doporučit.

kalda díky za podrobnější info z praxe. Jak se vám to chová v souvislosti s rušením v pásmu 5GHz?

kalda Kolega poskytovatel, taky z maleho mesta mi rikal, kdyz je uplne cisto, jede to paradne, ale trochu ruseni a Airmax je lepsi. Sundal to vymenil z5 za Airmax.
                Jeste si stezoval na LTU-LR, ktere se pri silnem vetru pootocily, at byly utazene jakkoliv.

kalda
                Nechci byt prudic .. ale datasheet LTU Rocket tvrdi trosku neco jineho pri 1024QAM a 30Mhz sirce kanalu... alespon co se tyce Downloadu. Obecne pochybuju ze 1024 QAM to opravdu drzi

jezdec Datasheet tvrdí 340+Mbit agregovaně. LTU jsem v ruce neměl, ale airmax umožňuje změnu poměru dl/up. Předpokládám, že i u LTU půjde nastavovat poměr - pak 190/45 je luxusní a reálná rychlost.

sidi pomer je 50/50 67/33 alebo 75/25. Frame 2ms

jezdec
                    LTU AP s RFe hornom 20/30st, 2x LTU Pro klient, vzdialenosti 1,3 a 1,8 km, venkov, 30 MHz kanal, oba klienty spojene nonstop 1024QAM v oboch smeroch, kapacita 272/75 mbps, 347Mbps total.

LTU AP s RFe hornom 50st, 2x LTU Pro klient, venkov, rusenie, klienty na okraji pokrytia hornu, 50 MHz kanal, celkova priepustnost 570 Mbps

• jeden klient vzdialenost 0,8 km, 1024QAM/256QAM, kapacita 445/101 Mbps
                    • druhy klient vzdialenost 1,0 km, 256QAM/1024QAM, kapacita 356/126 Mbps

📡 Telekomunikace.cz