• Konfigurace
  • Na čem postavit menší pobočkové sítě?

jezdec Trochu jsi mě znejistěl, ale na 95% to v BIOSu je, tak špatnou paměť snad nemám. Obecně BIOSy na těchle x86 krabičkách jsou ohromě obsáhlé a nikdy mi tam nic nechybělo.

pgb

Jak je to mysleno placeno v CZK na cesky ucet... Clo ti nevymerili ?

jezdec na alíkoj svítila u tohodle konkrétního routeru cena XY a pod ní bylo uvedeno "Price includes VAT". Ve chvíli kdy jsem to dal do košíku, tak se cena nezměnila a evidentně se to proclilo při vstupu do EU. Platil jsem pomocí jediné možnosti která tam byla a to payU, který mi nabídl online platební převod který jsem zvolil a poslal peníze (ne z karty).

U minulých nákupů se mi stalo, že jsem měl zobrazenou cenu X a po vložení do košíku a při checkoutu byla částka ponížena o cca 20%. Tam na mě hned naskočili pokaždé celníci.

o 6 dní později

dacesilian Do teď mi to fungovalo dobře, ale už se mi dvakrát zaseknul, tak teď naprosto netuším, jestli je to teplotou, nebo jinou chybou. Ruka se na něm udržet nedá, pálí celý case. Bude to chtít větrák.

#sensors
    coretemp-isa-0000
    Adapter: ISA adapter
    Package id 0: +55.0°C (high = +105.0°C, crit = +105.0°C)
    Core 0: +55.0°C (high = +105.0°C, crit = +105.0°C)
    Core 1: +55.0°C (high = +105.0°C, crit = +105.0°C)
    Core 2: +55.0°C (high = +105.0°C, crit = +105.0°C)
    Core 3: +55.0°C (high = +105.0°C, crit = +105.0°C)

acpitz-acpi-0
    Adapter: ACPI interface
    temp1: +27.8°C (crit = +110.0°C)

nvme-pci-0500
    Adapter: PCI adapter
    Composite: +63.9°C (low = -0.1°C, high = +82.8°C)
    (crit = +89.8°C)

dacesilian Co s tím provádíš? Já mám pod pfSense tyhle boxy všechny jen lehce vlažné a nesekly se mi nikdy nikde... Co tedy dělám vždycky je přepastování procesoru kvalitní pastou, ale to je spíš pro můj dobrý pocit 😉

dacesilian ahoj, já s tím modelem co mi přišel (viz výše - N100) mám taky nějaký poznatky:

• pokud není nainstalováno nejnovější jádro(linux) a nebo ovladače na Windows (11) tak se CPU trápí, hodně topí a ukazuje frekvenci 400MHz a je to nepoužitelné - to si zkontroluj
        • nefunguje sleep (a to ani na Debian11, LibreElec-kodi, Windows 11), což se pro kodi nehodí
        • přepastoval jsem to jen tak z principu, občas u některých starších generací byly problémy s tím, že nedoléhal chladič na CPU
        • nekouslo se mi to ani jednou - paměti od Samsungu
        • intel cpu identify hlásí že procesor je předprodejní vzorek a že nesmí být dále prodáván a použit v produkčních zařízeních a že není možné kontaktovat podporu Intelu 😃 😃 😃
        • VPP s tím neběží, tedy přesněji i226/226 je tam nějaký problém s DPDK, protože plnotučná i225/226 mi alespoň s vfio-pci běží, tady ne

jcltm Jen Proxmox, v LXC kontejneru běží OpenWrt jako router a v KVM Home Assistant OS, který nic nedělá. Zatuhlo mi to a pak znovu 20 sekund po restartu. Od té doby to zase běží dobře. Přepastovat procesor bych někdy mohl zkusit.

pgb Frekvenci mám 700 MHz až 2,9 GHz na všech 4 jádrech. Dobrá zmínka o sleepu, ten jsem nezkoušel, zatím to chci jako router. Ale k televizi by to sleep chtělo, škoda.

• pgb replied to this.

dacesilian tu frekvenci poznáš tak že se špatnými ovladači pod zátěží padá na 400(600)-2900 po cca 20s zátěže. Pokud má správné, tak se udrží ten můj stabilně na 1800 pod zátěží. Taky se to chová dle logiky obráceně.... Špatný stav drží maximální frekvenci bez zátěže vysokou a pak mi padal. Dobré ovladače držely minimální frekvenci a okamžitě vystřelily nahoru a drželi tam

Je možné že to bude tím vcelku novým a ne moc odladěným procesorem N100. Já beru zatím ty boxy s J4125 nebo N5100, stojí míň, žerou/topí o něco míň a na pfSense to výkonově bohatě stačí. Virtualizovat router mi nepřipadá jako moc optimální, ale co už. Při ceně těch boxů si dám radši Proxmox vedle na jiný.

pgb Při stress testu frekvence drží na 2600 MHz (krátce i 2700) na všech 4 jádrech, tak s ovladači problém snad není.

stress --cpu 4 -t 180

Ještě jsem udělal update mikrokódu CPU - https://pve.proxmox.com/wiki/Firmware_Updates, aktualizace proběhla microcode: updated early: 0xe -> 0x12, date = 2023-06-26 na 0x12, což je snad poslední verze.

Zatím ho mám na stole a večer vypínám. Shutdown proběhl, ale počítač se nevypnul, ráno to vypadalo takhle:

Přitom v journalctl je (vypnul jsem ho ráno natvrdo):

úno 22 21:22:09 ngw systemd[1]: Stopped lvm2-monitor.service - Monitoring of LVM2 mirrors, snapshots etc. using dmeventd or progress polling.
              úno 22 21:22:09 ngw systemd[1]: Reached target shutdown.target - System Shutdown.
              úno 22 21:22:09 ngw systemd[1]: Reached target final.target - Late Shutdown Services.
              úno 22 21:22:09 ngw systemd[1]: systemd-poweroff.service: Deactivated successfully.
              úno 22 21:22:09 ngw systemd[1]: Finished systemd-poweroff.service - System Power Off.
              úno 22 21:22:09 ngw systemd[1]: Reached target poweroff.target - System Power Off.
              úno 22 21:22:09 ngw systemd[1]: Shutting down.
              úno 22 21:22:09 ngw systemd-shutdown[1]: Syncing filesystems and block devices.
              -- Boot adbafbfa99344099854d5574ed9ef388 --
              úno 23 07:47:14 ngw kernel: microcode: updated early: 0xe -> 0x12, date = 2023-06-26
              úno 23 07:47:14 ngw kernel: Linux version 6.5.11-8-pve (build@proxmox)

Další shutdown teď proběhl korektně. Ale pochybnosti jsou.

Tam bude něco blbě co do SW, s tímhle jsem se fakt nikdy nesetkal.

Zvládne ta verze s N100 32GB RAM? Intel píše ve specifikaci max 16GB, ale v Alíku se dá naklikat verze s 32GB RAM...

mkey3 Ty Intelí specifikace bych neřešil, obvykle tam píšou to co šlo jako max když ty specifikace psali. Na netu najdeš hromadu info o tom, že to s 32GB RAM jede. Hlavně nekupovat RAM a SSD z toho Ali.

Já bych víc věřil Intelu: https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/231803/intel-processor-n100-6m-cache-up-to-3-40-ghz.html než číňanovi. Ale to nevylučuje, že to nemůže fungovat.🙂

Jinak obecně N100 chce „moderní" distra s aktuálním kernelem - ideálně nějaký rolling release distro (Arch Linux, Fedora / Rawhide apod.) Tam jsem tyto problémy se škálováním ani teplotama nezaznamenal. Proxmox je postaven pokud se nepletu na konzervativním Debianu.

N100 require new kernels for best power management and performance

vecino Ne, Intel uvádí u max RAM hovadiny. Věř mi, mnoho strojů mám s víc RAM než Intel uvádí a jede to jak má. Ten N100 s 32GB RAM má někdo na netu i s Proxmoxem a no problem. Ten N100 už je na trhu přes rok, taková novinka to zas není.

Díky, objednám 32GB...

vecino

Ano posledni proxmox 8.1 je postaveny na stable debianu 12.2 (bookworm)(kernel 6.5) a N100 ma zde plnou podporu.

mkey3 Ale ne z Ali, tu RAM a SSD kup kvalitní zde v ČR.

Souhlas - RAM a SSD od nich nekupujte to je loterie.

📡 Telekomunikace.cz