Zdravím. V poslední době se mi vyskytlo pár podobných případů. Všechny jsou umístěné tam, kde je teplo v poslední době extrémní. Byly tu již v tomto směru již odpovědi, možná se opakuji, ale raději to shrnu:
- Zkusils do portu, kde je zlobící disk zapojit jiné zařízení s čilým provozem, které je umístěné uvnitř v přijatelné teplotě? A disk do jiného portu? Výsledek?
- Sleduješ ty výpadky v souvislosti s venkovní teplotou? Podle mých logů trvá teplotní peklo v boxech, vč. těch, co jsou ve stínu venku až do 21. hodiny. Problémy jsou třeba i ve 3 v noci?
- Je zde zmínka o nezávislosti teploty na výpadcích. To se týká i toho venkovního Discu? Má ta verze možnost sledování teploty CPU?
- Tyto problémy u nás se vyskytují povětšinou na switchi s poe, kde teplota CPU na půdě leze až k 71 st. Celsia. Zkusil jsem na test chlazení jen obyčejný ventilátor 24V / 3W, který ofukuje switch a spíná se přímo z POE výstupu. Ventilátor jsem nacvakl přímo na RB45, což je samozřejmě hnus, ale pro test to vyhoví. Útržek ze skriptu, který hlídá napětí na baterii, posílá SMS při výpadku EONu i spíná nastavitelně ventilátor zde:
scheduler skriptu tempcpu na +/- 10 minut,
:log info ("$[/system health get temperature] $[/system health get voltage]")
:if ([/system health get temperature]>=53) do={inte ethernet poe set poe-out=forced-on ether5}
:if ([/system health get temperature]<=40) do={ inte ethernet poe set poe-out=off ether5 }
Je to práce na pár minut. A nic to nestojí. Je jasné, že to nemusí odhalit důvod tvého problému, tvůj může být úplně jinde, ale může vliv teploty s velkou pravděpodobností vyloučit jiným i na jiných místech. Také dává obrázek o pozitivním vlivu obyčejného ventilátoru uvnitř boxu na likvidaci přehřátých teplotních ostrůvků na desce PCB. Prodloužení životnosti součástek je krátkodobě těžko zjistitelné, rozhodně ale bude pozitivní. Vliv na zasekávání je naprosto zřejmý, záseky zmizely i když týden testování není zrovna dlouhý. mpcz, 8jul2021