centr U nas v okoli to pouziva jedna firma, asi im to ide lebo toho maju celkom dost a velka siet...
Tuto na fore by som povedal, ze su take 3 tabory ludi.
Prve riesenie. Chces funkcne riesenie, lahko konfigurovatelne a ide to snad po par minutach po vybaleni z krabice - UBNT Ufiber. Nevyhoda je, ze musis kupovat len UBNT koncove zariadenia a bridge stoji cca 31€ (790kc) co je dost.
Najvacsia vyhoda je proste, ze je to UBNT, je to 1U sasi, mala spotreba, GUI atd...
Druhe riesenie. OLT Huawei, je vela verzii ale dost pouzivana je HUAWEI MA5683T. Je to lahko rozsiritelne za chodu, maximum mas 6x16GPON portov pri splite 1:64 to mas 6144 klientov...klientske zariadenia su snad najlacnejsie na trhu, lahko dostupne napr v polsku. za 9€ mam bridge (230kc) vsetko sa to da kupovat aj s ciny este lacnejsie...len riesit clo a dopravu...z polska to nemusim riesit. Ak by si chcel pre klienta router tak zaklad 4x eth + 2g wifi je od cca 20€ (500kc)
Nevyhoda hlavne ked sa s tym zacina je konfiguracia, je to CLI only, vyssia spotreba oproti ubnt, velke rozmery avsak primerane na pocet gpon portov, dobra spolahlivost. ak chces nejake GUI tak jedine daco SW dorobene kupit. Vyhoda su aj lacne zariadenia a kompatibilita, vyskusane mam osobne huawei, zte a oem noname. Vsetko islo.
Tretia moznost su cinske/polske OLT Uplink/V-Sol...toto riesenie je ale skor vhodne na velmi male siete, viac ako 100 klientov by som na to nedal, ja osobne mam takych niekolko ale vsetko male siete, nakolko viacero ludi hovorilo o probleme ked je tam vela ludi, ze sa to zacne srat cele...ale na malu siet ako start je to dobre a nam to ide zatial spolahlivo. Robi sa verzia s EPON aj GPON. OLTcka su najlacnejsie na trhu a pre klienta mozes davat huawei, ale zozere to hocico...mam vyskusane huawei, zte, uplink, vsol. Vsetko ide. Vyhoda je velkost 1U, mala spotreba, na doske priprava na dva zdroje, ma to jednoduche GUI kde vsetko potrebne nastavis.
No a samozrejme je tu dalsich XY moznosti.. Dasan, halny, nokia, zte, fiberhome...pri nokii som pocul o este lacnejsi zariadeniach nez huawei ale zase podpora k tomu skoro nula, dokumentacia tiez...