Čínske olt sú postacujuce

Záleží na spoustě věcech, chce to více rozepsat. Pokud je to pro celé městě, nebo pro jednu bytovku.

Jedná se cca o 2000 možných přípojek. Klientům bych chtěl dávat zařízení bez wifi.

Dasan někdo používá? Pokud ano, jaké máte reference?

• gemb replied to this.

Poptavali jsme nedávno, ale cenové to proti HUA vycházelo o skoro 20% víc a na ont o víc jak 30%. Nakonec jsme vybrali 1U od HUA, kdy 8 Portová verze byla kolem 50 a 16p za 100 komplet vybavená SFP a 2x zdroj.

centr U nas v okoli to pouziva jedna firma, asi im to ide lebo toho maju celkom dost a velka siet...
    Tuto na fore by som povedal, ze su take 3 tabory ludi.

Prve riesenie. Chces funkcne riesenie, lahko konfigurovatelne a ide to snad po par minutach po vybaleni z krabice - UBNT Ufiber. Nevyhoda je, ze musis kupovat len UBNT koncove zariadenia a bridge stoji cca 31€ (790kc) co je dost.
    Najvacsia vyhoda je proste, ze je to UBNT, je to 1U sasi, mala spotreba, GUI atd...

Druhe riesenie. OLT Huawei, je vela verzii ale dost pouzivana je HUAWEI MA5683T. Je to lahko rozsiritelne za chodu, maximum mas 6x16GPON portov pri splite 1:64 to mas 6144 klientov...klientske zariadenia su snad najlacnejsie na trhu, lahko dostupne napr v polsku. za 9€ mam bridge (230kc) vsetko sa to da kupovat aj s ciny este lacnejsie...len riesit clo a dopravu...z polska to nemusim riesit. Ak by si chcel pre klienta router tak zaklad 4x eth + 2g wifi je od cca 20€ (500kc)
    Nevyhoda hlavne ked sa s tym zacina je konfiguracia, je to CLI only, vyssia spotreba oproti ubnt, velke rozmery avsak primerane na pocet gpon portov, dobra spolahlivost. ak chces nejake GUI tak jedine daco SW dorobene kupit. Vyhoda su aj lacne zariadenia a kompatibilita, vyskusane mam osobne huawei, zte a oem noname. Vsetko islo.

Tretia moznost su cinske/polske OLT Uplink/V-Sol...toto riesenie je ale skor vhodne na velmi male siete, viac ako 100 klientov by som na to nedal, ja osobne mam takych niekolko ale vsetko male siete, nakolko viacero ludi hovorilo o probleme ked je tam vela ludi, ze sa to zacne srat cele...ale na malu siet ako start je to dobre a nam to ide zatial spolahlivo. Robi sa verzia s EPON aj GPON. OLTcka su najlacnejsie na trhu a pre klienta mozes davat huawei, ale zozere to hocico...mam vyskusane huawei, zte, uplink, vsol. Vsetko ide. Vyhoda je velkost 1U, mala spotreba, na doske priprava na dva zdroje, ma to jednoduche GUI kde vsetko potrebne nastavis.

No a samozrejme je tu dalsich XY moznosti.. Dasan, halny, nokia, zte, fiberhome...pri nokii som pocul o este lacnejsi zariadeniach nez huawei ale zase podpora k tomu skoro nula, dokumentacia tiez...

express poliaci...ak pojdes priamo s ciny tak aj za menej sa da kupit. Poslednu ponuku s ciny som mal 11e za 4x eth a 2g wifi 😃 ceny su smiesne...len + doprava a riesit clo...to sa mi nechce riesit tak radsej za drahsie od poliakov. Naposledy sme brali HG8010H za cca 10€ a posta zadarmo 😃

centr pouzivam taketo OLT ale len vo verzii 4x GPON - tieto viac portove cinsko polske nemaju zmysel, pretoze cenovo sa dostavas na hranicu riadneho huaweiu kde viem, ze nebude problem do buducna a nezacne tomu drbat. Cely set huawei so 16x gpon aj s sfp modulmi sa dal kupit za 1900€ na cdr ale teraz to maju drahsie, treba sa popytat.

Jen bych chtěl upozornit, že všechny ty Polsko/Čínské ONT nefungují s originální verzí Hua OLT. Chodí to buď na těch V-sol klonech, nebo na starých OLT s ještě starším firmwarem.

o 13 dní později

express
      These ONUs are refurbished old crap that costs refurbishing company about 2USD / kg.
      They change enclosure, put new sticker, power supply (cheapest possible) and new gift-box.

Forget about any software updates and support.

o 3 roky později

gemb Ahoj, psal jsi, že Uplik "sežere" vše, takže když pořídíme OLT Uplink GP1202 a k tomu ONU ZTE F601 tak to proti sobě chodit bude?

Nyní to máme cca pro 30 lidí, s tím, že bychom chtěli mít možnost výměny OLT za ZTE, jak přibudou další lidi.

• gemb replied to this.

jo, tyhle V-SOL OLT vezmou snad vše co k tomu připojíš, není tam vendor-lock a vypadá to, že integraci ITU-T G.984 mají dobrou.

nebal bych se TP-Link DS-P7001-0x, mame, pouzivame, nevime o tom narozdil od V-SOL
        Velke lokality HUA, male TP-Link

• gemb replied to this.

ladap az na to, ze ten tvoj tplink je vendor lock...jedine, ze by to casom zmenili. Mal som na stole tplink oltcka a okrem tplink klientov to ine veci nebralo.

gemb s novou verzi FW uz ne, provozujeme mix ONT bez problemu

skusim odvaznu otazku, Raisecom niekto pouziva ? ISCOM5508 1U 4/8port, alebo vacsia 6U verzia ISCOM6860 ? Vacsia by mala vediet aj XGPON, ale stale ho nedodali...

• mena replied to this.

ladap super, dobre vediet, skoda len ze az neskoro prisli s tymto...my sme so stratou vracali dodavatelovi 2 ks...lebo prevedenie hw, aj gui bolo fajn...mal som z toho lepsi pocit nez z vsolu resp ich polskej kopii od uplinku. Zatial sme ale z tymi vsol resp uplinkami mali len 1 problem a na 1 olt...kde asi po 1000 dnoch uptime vymrzol manazment tak, ze sa to muselo odpojit od elektriky....inak data prechadzali.

sacnok na 99 percent to bude fungovat. Na toto konkretne oltcko mame pripojene huawei eg8145v5, hg8245q2, hg8010 bridge, ufiber loco...vsetko funguje.

Nojo, ale nezablokujou to někdy? S Ubnt to šlo taky co si pamatuju a pak si to blokly jen na svoje.

• tulo replied to this.

📡 Telekomunikace.cz