krystofklima
Ještě to celé doplním.
Ten post jsem psal sice na příkladu BCO, ale myšlen byl obecně o fungování státní správy a úřadů jako celku. Jen popsán na příkladě BCO s nímž mám "insider" zkušenost. Stejně tak bych ale mohl psát třeba o ČTÚ, stavebních úřadech nebo třeba PČR.
Než se dostanu k vlastnímu BCO - je třeba říct, že rozlišuju politickej názor na věc a tady bych se klidně aspoň částečně shodnul s p. Chudobou, (nejen) v ČR máme spoustu zbytečných úřadů a institucí placených z veřejných peněz, příliš dotací a rozhodně přebyrokratizovanou společnost. Což je téma mimo záběr tohoto postu a i serveru. To bychom měli řešit především při volbách. V běžném životě aktuální situaci beru jako fakt, který přímo nijak neovlivním a tedy ač politicky nemusím souhlasit třeba s dotacemi do NGA, když už tu jsou, budu se snažit ovlivnit jejich distribuci tak, aby vyhovovala mým zájmům. Sic taky můžu sedět v koutě a nadávat na hnusnou EU a zloděje na ministerstvech, ale tím na stavu světa nic nezměním. Nepovažuji to za jakkoli produktivní. Ve spoustě případů sice "nevyhraju", ale mohu výsledný stav alespoň kompromisně ovlivnit. Tzn. výkřiky "za to může EU" mi přijdou poněkud zbytečný, tenhle názor můžu vyjádřit při volbách, v diskuzi o fungování konkrétního úřadu je zbytečnej a nic neřeší.
Jasně, rád bych minarchistickej stát (nebo ještě raději žádnej monopol státu na nic), ale realita je přesně opačná, máme tu (rádoby) silnej stát a silný etatistický prostředí, který naprostá většina voličů podporuje a v tomhle prostředí považuju BCO za rozumnej počin. Problémy s výstavbou tu zcela jistě jsou, řešili jsme to X let na různých platformách, třecí plochy mezi municipalitama na jedná straně, krajích, státu a jejich organizací na druhé a operátory na třetí jsou prostě problém a nezávislý mediátor může stavu pomoci. A jsou případy, kdy skutečně pomohl. Jako operátoři ho při problémech neváhejte použít. Jednou tu je, nic vás to stát nebude a oproti jiným úřadům je stále poměrně málo zatížen byrokracií a reaguje celkem pružně. V některých věcech toho moc nezmůže, protože nemá žádné reálné pravomoci o něčem rozhodovat, ale někdy fakt stačí, když do jednání vstoupí někdo nestranný. V tom ten úřad celkem funguje.
To co jsem na něm kritizoval je především zkostnatělost ze strany MPO, které už pomalé a byrokratické je, myšlení lidí ve státní správě (nenalhávejmi si, že je někdy zase tak odlišné třeba od té korporátní), kdy se lpí na špatně stanovených KPI a hlavně neschopnost celého systému k reálné zpětné vazbě.
K výše uvedeným výpadům p. Chudoby se asi nemá moc cenu vyjadřovat, kdyby mě nechtěli, nemuseli mě ve výběrku vybrat, nebyl jsem tam zdaleka jediný. Počítače nedostal nikdo, ne jen já (ani jsem ho nechtěl, mám svých dost a je to jen starost navíc) a atd ...
Jestli jsem byl naivní ? V podstatě jsem čekal, že to tak bude vypadat, s MPO mám zkušeností dost z historie, ale prostě jsem si to chtěl vyzkoušet na vlastní kůži, když jsem na to měl prostor. Rozhodně tý zkušenosti nelituju, zase mě někam posunula. Post jsem napsal jako reakci pánů Havlíčka, Babiše a Vondráčka, který se v debatách o víkend plácali po ramenou, jak ten stát skvěle zvládaj a jak jim to jde od ruky. Moje zkušenost je prostě jiná.