Ahoj, krásný večer,
nechci zbytečně zakládat nové vlákno, tak napíšu svůj dotaz sem.
Chtěl bych také (jak již z názvu vypovídá) poprosit o radu s výběrem elektrocentrály. Můj záměr se ale liší od místního zdejšího typického použití - zálohování serverovny. Ale i tak bych chtěl poprosit o radu s výběrem od zdejších diskutujících, co mají 100% větší zkušenosti než já.
Elektrocentrála by měla sloužit jako taková "záloha domu". Nepotřebuji automatický start start. Představa je taková, že když dojde k delšímu výpadku elektřiny (stává se u nás často), přehodím v rozvaděči přepínač sítí ze sítě na přívodku z generátoru (pro jistotu shodím i hl. jistič), nastartuju centrálu a postupně budu připínat zátěž (jednotlivé okruhy).
Určitě bych chtěl, aby byla centrála 3fázová - chtěl bych na příležitostně běhat 3f čerpadlo - Motor MEZ Mohelnice, píšou na štítku výkon 1,5kW. A i dům je klasicky rozfázován z 3f...
Výkon bych si představoval tak cca kolem 6kW. Na mé potřeby by to mělo bohatě stačit (je jasné, že při záloze nelze fungovat naprosto normálně a je třeba se uskromnit).
Mám taky takovou představu, že když bych ve finále rozvodnou síť nahradil tou elektrocentrálou (přepnutý přepínač sítí), tak bych ještě na střídači FVE zapnul dobíjení baterek (třeba výkonem 3kW) a dobil tak baterie pro částečný chod domácnosti jak bez rozvodné sítě, tak bez elektrocentrály.
Rozvaděče a kabeláž pro to mám skoro nachystanou, pouze teď řeším výběr samotné centrály. Má cenová představa je třeba někde kolem 50 tisíc.
Je takováto moje představa vůbec reálná, nebo bych musel daleko více přitlačit na ceně a nemá cenu se o centrálách v této cenové hladině vůbec bavit?
Z toho, co jsem si zjišťoval sám, tak jsem pochopil, že bych měl chtít, aby to mělo AVR. Prozatím je se díval na internetu na něco takovéhoto ; což by mělo AVR míti...
Děkuju moc za rady/postřehy.