- Upraveno
Zdravim ve spolek, celkem se me libi tato antena : https://www.discomp.cz/ubiquiti-airfiber-dish-23dbi-5ghz-slant-45_d65376.html ale to pootoceni polarizace je na prd, jde nejak "normalne" zmenit tohle natoceni ? Delal to nekdo ? Diky
Zdravim ve spolek, celkem se me libi tato antena : https://www.discomp.cz/ubiquiti-airfiber-dish-23dbi-5ghz-slant-45_d65376.html ale to pootoceni polarizace je na prd, jde nejak "normalne" zmenit tohle natoceni ? Delal to nekdo ? Diky
Hm, diky, myslel jsem, ze je to tu odborne forum technicke, nikoli cestinarsko / pravopisne
Jo dělal. Víčko se zářičem lze odšroubovat a v jedné poloze vyvrtat 3 díry pro pootočení o 45°. Pro pootočení na druhou stranu se musí převrtat všechny díry. Utěsněno je to o-kroužkem, takže libovolné natočení není problém.
Nevím, jak potom budou pasovat pigtajly - já tam měl připojené přes dlouhé pigtajly mimosu.
Problém s touhle anténou je, že je slušně naladěná od cca 5200 do 5550MHz. Na vyšších kanálech má již horší přizpůsobení než je vhodné pro vysoké rychlosti. Měl jsem na to nakreslený přípravek do cnc ale po vyrobení několika kusů jsem to nechal být.
Pokud by to třeba p. Štourač dokázal vymyslet, aby stačilo odfrézovat část zářiče, tak by to mohlo být zajímavé. Zářič je z poměrně masivního kusu mosazi, takže obrobení by neměl být problém.
selic Aha, tak nic, to meni celkem zamer, chci to na LTU rocket, abych s nim udelal ptp. Jenze prave pro vyssi modulace / vyssi rychlosti a nejsem si jisty, ze s tim rozsahem kanalu vystacim. Tak pujdu hledat jinou antenu s limcem a deklem / radomem.
viktornovotny Měřil jsem to na anténách koupených někdy na podzim 2019 vyrobených víceméně ve stejné době a všechny se chovaly stejně. Dnes může být situace jiná.
Na ty ptp spoje chodí výborně hluboká parabola JRC-24DD MIMO, akorát je opruz skládání a potřeba udělat si nějaké zakrytí rádia před povětrností. Bohužel nic lepšího na trhu není.
selic hmm, tak kdysi davno me delal p. Stourac parabolky s boxikem za sebou, mel jsem v tom rockety M5, chodilo to paradne, tak zjistim, jestli neudela jednu s vetsim ( delsim ) boxikem :-)
viktornovotny na ltu rocket nee, @okoun se teď spálil, ltu rocket nejde nastavit jako station
pgb station dam tohle : https://www.discomp.cz/ubiquiti-ltu-pro-5ghz-ltu-cpe_d81984.html ale jako ap musim dat rocket LTU .. jine LTU neni ne ? myslim tim, jako ap ve strane bridge
viktornovotny přesně tak. Rocket nejde použít jako stanice, jako ap naopak musíš. Jinak okoun teď realizoval airfiber ltu spoj
Ano, urcite vzit airfiber...Navic umi 100MHz kanal... ktery je asi knicemu, ale jedinna moznost. My ho mame a funguje celkem slusne.
takze LTU nepouzivat na ptp ?
viktornovotny ne, k tomu má ubnt určený airfiber
pgb OK, ale dva rockety AirFiber AF-5XHD vyjdou cca 15tis .. k tomu paraboly atd atd .. ale LTU rocket vyjde 7,5 .. k nemu parabola, ale na klienta komplet vyjde 3,5 tis ... chystam to na 2,5 km .. ptp .. takze se ptam, proc nepouzit ten LTU ? Diky
viktornovotny využít určitě jde, ale jen v p2mp režimu. Takže časování bude horší nežli na p2p spoji. Rocket LTU ani neumí ap p2p nastavit, neumí ani station.
Jaka je pozadovana propustnost ?
Ptam se proto jestli neni vhodne pouzit neco jineho, ono to papirove vypada hezky ale v realu ta qamka je asi dost nerealna, udrzet 256QAM v zarusenem prostredi na 5tce byva nekdy dost problem.
jezdec tak LTU me jede v zarusenem meste cca 180 Mbps, tak ocekavam zde to stejne, proc by to s jednim klientem jet nemelo ?
dej si tam jetou 10ku (treba alcomu) a mas to.
📡 Telekomunikace.cz