Zdravím,
mám Alcomu AL80HP v plné 1Gbit kapacitě, ale při zátěži nad 150Mbit dochází ke ztrátě paketů.
Na jedné straně je připojena do Huawei S5700 a na druhé straně MikroTik CCR1036, všude zapnuté flow control. Bez flow control je spoj úplně nepoužitelný, PL přes 40%.

Při zapnutém flow control nemám na žádném ethernetu discards ani errory, ale mám ohromné množství "pause". Je to na jednotce, která je připojená do Huawei switche (na switchy je čisto), ale jednotka Alcomy má IPause ve velkém.

Z Alcomy jsem dostal doporučení zapnout QOS na spoji, ale zdá se mi to spíše horší.
Neřešil někdo podobné problémy?
Díky

kozlicek Kabely nové, patchcordy nové. Hua switch jediný je původní, ale jeho výměnu chci nechat jako poslední možnost.

krakonos a kabely kvalitní, žádný podělaný hliník a podobný šrot?
    Problém je od začátku, nebo se objevil po čase provozu?

petrbacina Kabely velice kvalitní SSTP CAT7, a patchcordy FTP CAT6, čistá měď.
      Problém je asi od začátku, akorát tam dříve teklo pár mega, takže jsem to tolik nepozoroval.

Nechci kecat, ale pokud má spoj 1Gbit a ty to máš připojené 1Gbitem, tak flowcontrol tam nemá co dělat. Prostě se to má chovat jako kabel ...

wwire Když jsem zkoušel flow control vypnout, tak mám PL 40% a na všech ethernetech errory. Ještě to zkusím jednou všude vypnout.

samozřejmě pokud ten spoj umí podřadit, tak v okamžiku podřazení zž zase ten flow bude potřebovat. Ale s tímhle stavem rádia by to mělo i bez něj jet na 1Gbit jak nic.

Má to SFP port. Zkusil bych to připojit optikou aspoň na vyzkoušení.
        Pak taky CCR může mít "svoje dny" a na metalickém rozhraní bude dělat ostudu. Čím to je jsem nikdy neobjevil, ale po přesunu téhož toku z metaliky na optický port chyby zmizely.
        Ne nemožná, ale málo pravděpodobná verze je, že může být vadná chráněná svorkovnice Alcomy. Tyto potíže u jedné šarže kdysi byly, ale v současné době už je to vyřešeno. Může být i "nakřápnutá" přepětím.
        Ty poznámky o patchkabelu jsou na místě, dokáže to udělat nechutnou ostudu nezávisle na tom, jaká značka/kvalita kabelu je.
        Předpokládám, že mezi svorkovnicí a rádiem je správný kabel, ne nějaké odrbané UTP, co se našlo na stožáru.
        Zkusit přepnout port na 100Mbps. Pokud chyby zmizí jít spíše po onom flowcontrol nebo jiných nastaveních.
        Třeba takové Cisco dokáže při špatně nastavených bufferech udělat takový b...el, že na 1Gbps proteklo jen asi 16Mbps (byla to propojka HP - Cisco 2m patchkabelem...) Ale na CCR asi nic takového nastavit nejde?
        Vložit jakýkoliv switch mezi Alcomu a CCR.
        Zkusit použít druhý port na rádiu (jestli je to rádio s dvěma porty).

jak mas nastaveny eth na ALC, zkus ji prepnout na slave.

Nejdříve asi zjisti odkud kam vzniká PL. Dej si rádia do stejného rozsahu, ať můžeš pingat na bližší radio, pak na vzdálenější a pak na prvek za ním. To samé z opačné strany. Alcoma má sice pingy jak z generátoru náhodných čísel, ale neztrátuje. Takže detekuj místo, kde vzniká problém. Ušetříš si čas zbytečným experimentováním na 2/3 spoje.
            Petr.

k3ny Ethernet na Alcomě mám v režimu auto, ať dám slave nebo master, tak je to furt stejný.

pin Ano to jsem zkoušel. Ping lokálně na jednotku A i B po kabelu je úplně čistý bez ztrát. Problém nastává při průchodu dat skrze spoj a s vyšší zátěží se zhoršuje. Chybovost na rádiu ale vyloučil servis alcomy.
              EDIT: to co jsem psal platilo při zapnutém flowcontrol. Nyní s vypnutým flow je ping na jednotku A čistý a jednotka B zapojená do Mikrotiku má lokálně na kabelu 1% PL.

Dnes zkouška s vypnutým flowcontrol na všech ethernetech. PL zatím v řádu 1%, už nemám pauzy, ale na CCR se objevuje RX drop. Čítače alcomy a huawei jsou bez chyb a bez pauz.
              Ping na jednotku A čistý, na jednotku B přes bezdrát také čisto. Ping na jednotku B po kabelu z Mikrotiku je 1% PL.
              Asi to nakonec bude ten MikroTik.

Takže Alcoma je v tom nevinně. Pustil jsem dnes provoz přes záložní LHG 60GHz a chová se to úplně stějně.
              RX Drop na ethernetu od LHG i od Alcomy, při toku nad 300Mbit PL 40%. Takže to musí být tím CCR.

o 7 dní později

mtw

Vložit jakýkoliv switch mezi Alcomu a CCR.

Moje otázka je sice už mimo téma, ale proč stojí za pokus dát mezi zařízení switch? Kolega velký všeználek rád prohlašuje, že mezi anténou a routerem (v našem případě repasované pc s linuxem) když konektivita do routeru občas zlobí tak dá mezi to switch a problém to vyřeší. On tomu absolutně nerozumí, ale možná se mu to, nebo alespoň dřív, nějak osvědčilo. V čem je to kouzlo?

📡 Telekomunikace.cz